„Sčítání běží přes dva týdny, sečtených máme více než 5 milionů osob a já bych jim všem chtěla poděkovat, že využily možnost sečtení se online. Data nám ukazují, že velký potenciál na zapojení je především u menších obcí. Všichni mají stále možnost využít elektronický formulář a sečíst celou domácnost, stejně jako pomoci se sečtením těm, kteří si na to sami netroufají. Od soboty bude navíc možnost sečíst se prostřednictvím listinného sčítacího formuláře,“ uvedla první místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

Z údajů o počtu odeslaných elektronických sčítacích formulářů na 100 bytů za každou obec si lze udělat obrázek, jak se do sčítání zapojují. „Mezi nejaktivnější obce v rámci České republiky patří Říčky v Orlických horách z Královéhradeckého kraje, obec Vísky v Plzeňském kraji a Těšovice na Karlovarsku,“ dodává Eva Krumpová.

Na zahradu rodinného domu v Rychnově se zřítila část hradební zdi
Na zahradu rodinného domu v Rychnově se zřítila část hradební zdi

K pondělí 12. dubnu bylo zaznamenáno u Říček 85,4 procenta odeslaných formulářů na 100 bytů. Za jeden byt je možné odeslat více než jeden formulář, uvedený ukazatel tak nepředstavuje podíl sečtených bytů v dané obci. "Lidi jsou zodpovědní. Nevidím na tom nic zvláštního. Holt když se poměr odeslaných formulářů takto přepočítává, vyšli jsme nejlépe. Je nás tady devadesát, takže to není zas tak těžké," míní starosta Říček Jaroslav Kuchta.

Sčítání 2021 bude pokračovat do 11. května. Od 17. dubna začnou sčítací komisaři roznášet listinné formuláře do domácností, které se nesečetly online, a to v předem oznámených termínech. Z důvodu ochrany zdraví a s ohledem na současnou situaci s covid-19 budou komisaři předávat formuláře před domem. Ti, kdo se do té doby nesečtou, si tak budou moci vybrat, zda vyplní elektronický formulář či využijí jeho listinnou formu. Český statistický úřad doporučuje využívat elektronický formulář, neboť jeho vyplnění je snadné, rychlé a zcela bezkontaktní, z epidemického hlediska tak naprosto bezrizikové.