Od předchozího případu je ale tento dost odlišný. Muž je totiž obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby, čehož se měl dopustit tím, že přihlašoval auta dovezená ze zahraničí na falešné technické průkazy.

Nejedná se ale o blesk z čistého nebe. „Spíše než ze samotného obvinění jsem zaskočen z toho, že policie tento případ prošetřuje už dva roky. Tolik času totiž uplynulo od doby, kdy si vyšetřovatelé odvezli některé spisy a od té doby nám nedali vědět nic bližšího," poznamenal Petr Tojnar, starosta Dobrušky.


Délku vyšetřování zástupci policie potvrzují, ale přidávají vysvětlení. „Tato věc je zdlouhavá, protože jsme odkázáni na právní pomoc ze zahraničí. Nedá se tak ani odhadnout, kdy by se mohl případ dostat před soud," uvedl Zdeněk Hlaváček, vedoucí rychnovské policie.


Trestní stíhání bylo zatím zahájeno pouze proti dobrušskému úředníkovi. Nelze ale vyloučit, že v souvislosti s tímto případem by mohly být obviněny i další osoby, které se mohly dopustit jiných skutků.
Podle informací, které se zatím dostaly na veřejnost, mělo být totiž na falešné průkazy přihlášeno 23 vozidel dovezených z Německa. Padělány přitom měly být švýcarské doklady a ty musel někdo vyrobit.


Je zatím nezodpovězenou otázkou, zda by v případě prokázání viny šlo primárně o selhání jednotlivce, nebo chybu v systému a nastavení bezpečnostních opatření. V otázce viny je ale starosta města poněkud skeptický. „Osobně se domnívám, že se mu žádná vina neprokáže. Dovezená vozidla měl údajně přihlašovat na falzifikáty technických průkazů, ty ale nikdo z nás dosud neviděl. Navíc je otázkou, zda by on sám byl schopen rozpoznat, že jsou falešné. Pokud někdo nevědomky zaplatí falešnou tisícikorunou, která se k němu dostala, také nebude obviněn a odsouzen," uvedl starosta Petr Tojnar.


Ten také upozornil, že v tomto případě se jedná o zcela jiný skutek, který nemá s předcházejícím hodně medializovaným případem nic společného. Ani obviněný úředník si svou vinu nepřipouští, ale jeho stanovisko zůstává opatrné. „Vše je zatím ve stadiu vyšetřování a já jsem ještě nebyl seznámen se spisem. Proto je těžké zaujmout nějaký postoj. Mohu ale prohlásit, že na našem úřadě se vědomě na falešné technické průkazy auta nepřihlašovala," řekl Radovan Antl, který nadále zůstává ve funkci vedoucího odboru dopravy a správy vnitřních věcí v Dobrušce.


Hledá se plošně


Připouští ale, že padělané doklady mohly pod rukama dobrušských úředníků projít. „To se opravdu stát mohlo. Vozidla i jejich doklady ale prošly řádnou technickou kontrolou a ani ta na žádný problém neupozornila," dodal Radovan Antl s tím, že tato kauza může souviset s celorepublikovou akcí „Čistka", jejímž cílem je zajištění padělaných dokladů potřebných pro registraci motorových vozidel.
„Akce vznikla na základě zjištění, že na odborech dopravy příslušných magistrátů či odborech dopravy pověřených obcí dochází k legalizaci dovozu odcizených motorových vozidel do České republiky, a to předložením padělaných technických průkazů…," uvedla mimo jiné v prohlášení zveřejněném na webu Kateřina Rendlová, mluvčí cizinecké policie.

Kauzy, která zasáhly odbory dopravy

V loňském roce byl Luděk Kirschlager pracující na odboru dopravy městského úřadu v Dobrušce obviněn z toho, že se obohacoval na úkor řidičů, jejichž delikty se dostaly ke správnímu řízení. Pokuty, které jim vyměřoval, nikde neevidoval a peníze inkasoval do své kapsy. Tuto praxi se podařilo odhalit náhodou, když si jeden z řidičů přišel transakci ověřit na městský úřad. Obviněný muž, shodou okolností bývalý policista, již na úřadě nepracuje. Skutek byl kvalifikován jako zneužití pravomoci veřejného činitele. Této činnosti se měl dopouštět pět let. Hrozí mu za to odnětí svobody na stejně dlouhou dobu.

O něco starší je případ Milana Furdy, který působil ve funkci vedoucího odboru dopravy na městském úřadě v Kostelci nad Orlicí. V letech 2008 až 2009 se dopouštěl přijímání úplatků a rovněž zneužití pravomoci úředního činitele zejména při přidělování registračních značek. Za to byl nakonec odsouzen na tři roky odnětí svobody.

Skandál se ale nevyhnul ani rychnovské radnici. V roce 2007 měl údajně tehdejší zástupce vedoucího rychnovské policie ovlivňovat vedoucího odboru dopravy v Rychnově nad Kněžnou, aby ve správním řízení postupoval ve prospěch Jana Kolowrata Krakowského, u kterého policejní hlídka zjistila přítomnost alkoholu v krvi.