Letos již pojedenácté se tu totiž konaly tradiční farmářské trhy, tentokrát nazvané Svatomartinské. Mezi devátou hodinou ranní a třetí hodinou odpolední prošlo mezi stánky na stovky návštěvníků. Většina přijela autem – parkovalo se u zámku i v přilehlých uličkách. Již zmíněná oprava silničního povrchu na příjezdu do Doudleb od Vamberka však některým návštěvníkům takřka nedala spát.

„Chystám se zítra na trhy do Doudleb, jezdím tam pokaždé. Nejlepší je přijet už na devátou, později se mezi davy lidí nedá téměř projít. Tentokrát si budu ale muset ještě více přivstat. Obávám se, že semafory na opravované silnici zablokují provoz a my si postojíme v koloně," svěřila Deníku již v sobotu Monika M. z Rychnovska.

Situace nakonec nebyla tak vážná, jak se čekalo. Pár minut se zdrželi řidiči přijíždějící od Vamberka, ze směru od Kostelce výrazné fronty ani nevznikaly. Atmosféru trhů, náladu stánkařů ani nakupujících hostů tak dopravní omezení nepokazilo. 

Na své si v Doudlebách přijde téměř každý

 I když sobotní celodenní déšť rozbahnil cesty, v neděli se kapky Doudlebám vyhnuly a na Svatomartinské zámecké trhy dorazily tradičně stovky návštěvníků.

Poprvé sem zavítala paní Jana, kterou tématika farmářských a řemeslných trhů zajímá. Deníku řekla: „Nemůžu si pomoci, ale místy mi to tu připomíná spíše pouť nebo festival. Nefalšované farmářské trhy si představuji trochu jinak, bez stánků s rychlým občerstvením nebo produkty z velkovýroby."

Ze své zkušenosti ale Jana ví, že sehnat opravdu kvalitní dodavatele, kteří by byli ochotní přijet se stánkem na trh, není tak snadné, jak by se mohlo zdát.
„Určitě je dobré, že je tu alespoň plno. Kdyby přijelo jen pár stánků, třebaže těch nejkvalitnějších možných, všichni by po sobě koukali a hledali, kde je toho víc. A to v Doudlebách opravdu nehrozí," dodává paní Jana.

Místní jsou již na podobu trhů tak, jak je nabízí doudlebský zámek, zvyklí. Vedle rukodělných výrobků, plodin vypěstovaných drobnými farmáři a chuťovek z malých dílen a kuchyní se zmiňované „pouťové stánky" těší oblibě většiny. Kdo si nevybere a nenakoupí, ten nepohrdne párkem v rohlíku nebo langošem. Úplně nejoblíbenější jsou pak masové pochoutky – škvarky, sádlo, jitrničky, klobásky a jelítka.

Na pultech se už tuto neděli objevily první výrobky s vánoční tématikou. Hospodyňky, které na vlastní výrobu nemají čas, si mohly ušetřit práci a pořídit na trhu věnce, svícny, dekorace, ale třeba i vánoční cukroví.

Pro milovníky historie byly připraveny i dvě speciální komentované prohlídky zámku. Zkrátka a jednoduše pro každého něco.