Betlém se v minulosti dostal do správy rychnovských muzejníků. Podle soudů se měl Vlček cenné památky domáhat podle restitučních zákonů. ČTK to zjistila z databáze usnesení soudu.
Miloš Vlček se však považuje za dědice betlému a nehodlá boj o něj vzdát, přestože se nedávno vrátil po vážné operaci z nemocnice a soudní spory ho značně vysilují. „Nejde o to, jakou má betlém finanční hodnotu. S figurkami jsem si hrál jako dítě. Je to celé moje dětství, niterná srdeční záležitost,“ vyslovil se Vlček včera pro Deník. Fakt, že přišel o dědictví předků, považuje za krádež a příkoří, se kterým se nemíní smířit. Své další kroky v případu nechce komentovat.
Betlém je nyní majetkem Královéhradeckého kraje, jeho oficiálním správcem je Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Podle ředitelky muzea Ireny Krejčí je správné, aby o unikátní betlém pečovala odborná muzejní instituce.
Miloš Vlček o mechanický stroj v Olešnici v O. h. v posledních letech pečoval a usiloval o potvrzení, že betlém je majetkem jeho rodiny. Do držení muzea se měl dostat bez vědomí rodiny a bez jakéhokoliv rozhodnutí o vyvlastnění, konfiskaci nebo zestátnění.

(čtk, zen)