Nepřipravenost a improvizace obrany nevede většinou k úspěchu. Lépe je na tom ten, kdo s možností útoku “počítá”, třeba tím, že si pořídil některý z technických prostředků osobní ochrany.

Například obranný sprej, paralyzér, plynovou pistoli, osobní alarm, intenzivní svítilnu či speciální přístroj. Ale ani v tomto případě se nedá s určitostí předpokládat, jak si bude napadená osoba počínat, zda vůbec tento technický prostředek použije.

Svou roli hraje také sebevědomí

O to více je útočník překvapen, když se napadený například senior začne efektivně bránit a dá tak najevo, že rozhodně není žádnou pasivní obětí.

V mnoha případech útočník od svého záměru upustí a bude hledat štěstí jinde. Je prokázáno, že ty osoby, které se chovají sebevědomě jsou v mnohem menším počtu případů napadáni či přepadáni.

Jak napadený, tak i svědek události si vyhodnocuje situaci a rozhoduje se co bude dělat dál. Musíme počítat s tou nejhorší variantou, a to s nevšímavostí spoluobčanů. Ti jsou většinou rádi, že se jich to netýká, nebo se bojí či si nevěří, že by napadenému pomohli efektivně pomoci.

Rada pro přihlížející je jednoduchá: snažte se alespoň přivolat hlídku Policii České republiky nebo strážníky městské policie. Policie se bude zajímat o popis útočníka. Soustřeďte se a zapamatujte si následující znaky: pohlaví, rasa, věk, výška, váha, účes, způsob řeči, barva vlasů a očí, oblečení, jeho pach apod. Velmi tím usnadníte pátrání po útočníkovi.

Ženy překvapí sprejem v rtěnce

Použít lze také obranné prostředky. Pro ženy a dívky jsou vhodné obranné spreje v provedení psacího pera, zapalovače nebo rtěnky, což nebudí pozornost útočníka. Potom záleží již na konkrétní situaci a nejvhodnějším okamžiku použití přístroje.

Paralyzér kombinovaný z obranným sprejem vypouští náplň například látku OC jedním z elektrických kontaktů. Přidáním obranného spreje se rozšířilo použití paralyzéru při obraně až na vzdálenost 2 až 3 metry. K ovládání přístroje stačí pouze jedna ruka. Napadený může operativně použít ten způsob obrany, který je vhodnější či oba způsoby vhodně kombinovat.

Plynové pistole – tato výhoda se může v některých případech změnit v nevýhodu. Především při použití

proti útočníkovi, který je ozbrojen pistolí opravdovou. Tím ho můžeme vyprovokovat k činu, který ani původně neplánoval. Plynová pistole se tak stává pro obránce hrozbou. Zkušenosti policistů to jenom potvrzují.

Lze použít také osobní alarmy. Ty jsou konstruovány tak, aby jich bylo možno využít k jednoduchým ale i složitějším aplikacím při dodržení zásady snadné a hlavně rychlé akceschopnosti. Při nebezpečí zatáhneme za poutko kolíčku. Zaktivizuje se vestavěná siréna spolu se světelnou signalizací, což útočníka překvapí a odradí, a nám umožní lépe si připravit obranu nebo přivolat pomoc. ⋌(zr)