Šplhají vaše výdaje do vysokých částek? Na obě otázky si přitom bez námahy můžete odpovědět ne. Stačí jen dodržovat jednoduchá úsporná opatření, která nestojí úsilí ani čas. Jen obyčejné ohřívání vody může zatížit rozpočet o 75 procent více, než při efektivním ohřevu. Přinášíme proto osvědčené triky, co dělat v kuchyni jinak, aby se účet za energie snížil až o několik tisícovek.

V České republice má 40 procent obyvatel kuchyň o rozloze šest až deset metrů čtverečních. Malá kuchyň ale nutně nezaručuje menší účty za energie, které obvykle zbytečně narostou při neúsporném pečení či vaření.

„Běžnou chybou většiny spotřebitelů je časté otevírání dvířek trouby. Při každém otevření přitom uniká 20 procent tepla, které se musí pomocí extra dodávky energie znovu doplnit. Pro úsporu proto zbytečně neotvírejte dvířka a jídlo kontrolujte pomocí skleněného otvoru," vysvětluje Roman Kouba z jedné energetické společnosti.

Nejlevnější vaření je za využití zemního plynu. Na druhém místě je pak indukce, která je o 50 procent úspornější než sklokeramická deska nebo elektrické plotýnky. Při ohřívání vody na sporáku berte vždy v potaz potřebné množství a to pečlivě odměřujte.
Vhodný způsob vaření vody je v rychlovarné konvici, která je úspornější a rychlejší než sporák. Neplatí to ovšem pro indukční sporák nebo vařič, který je naopak účinnější než rychlovarná konvice. Pro úsporu při vaření je také důležité vybírat vhodný hrnec.

„Nejúspornější vaření je takové, při kterém se využívá hrnec s rovným dnem a stejným průměrem jako plotýnka. Nezapomínejte pak uchovávat teplo pomocí pokliček. Významnou úsporu představuje využívání tlakového či parního hrnce, který spotřebuje až o 70 procent méně energie než obyčejný hrnec," radí Roman Kouba.

Neodmyslitelnou součástí kuchyní jsou ledničky, kterých je aktuálně v Česku více než domácností. Z údajů Českého statistického úřadu totiž vyplývá, že na 100 domácností dnes připadá 106 ledniček. Lednička ale může pro rodinný rozpočet představovat velkou zátěž. „Starší typy chladniček s mrazničkou spotřebují za rok i více než 600 kWh. Oproti tomu novější modely energetické účinnosti A+++ spotřebují až o 70 % méně energie. Při výběru nové chladničky berte v potaz také její velikost. Na jednu osobu v domácnosti obvykle stačí objem 55 litrů," vypočítává Ivana Klobušníková, jednatelka občanského sdružení Energy Centre , které poskytuje poradenství v oblasti hospodárného využívání všech druhů energií.

Dalším prohřeškem je oblíbené otevírání dvířek ledničky na delší dobu, které představuje značnou energetickou zátěž. Dobře si proto rozmyslete rozmístění potravin tak, aby bylo přehledné a efektivní. Při vybalování nákupu šuplík naplňte potravinami mimo ledničku. Do ní pak vkládejte šuplík už plný. Důležité je také umístění samotné ledničky, která by měla být co nejdále od zdroje tepla a měl by kolem ní proudit vzduch. Každý stupeň v okolí navíc zvyšuje spotřebu chladničky asi o 4 %. Nezapomínejte ani na údržbu ledničky a na pravidelné odmrazování. Námraza vyšší než 3 mm totiž zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 procent. Ideální teplota v chladničce je potom +7 stupňů Celsia. (red)