Vyjádření
Bohuslava Sobotky
„Vláda v červenci 2015 nabídla přijmout na své území 400 uprchlíků z třetích zemí v rámci přesídlování a 1100 žadatelů o mezinárodní ochranu z Itálie a Řecka v rámci relokace. Nad to schválila Rada EU další navýšení relokace z Itálie a Řecka, která přiřkla ČR dalších 1591 osob. ČR hlasovala proti tomuto navýšení. Celkem tedy ČR přijme 3091 osob. Své závazky musí ČR naplnit do poloviny roku 2017. V současné době ČR využívá své nynější kapacity pro příjem a integraci uprchlíků, primárně tedy pobytová střediska Kostelec nad Orlicí a Havířov. V případě potřeby bude kapacity postupně navyšovat. O konkrétních lokalitách nebylo zatím rozhodnuto."

Ty se sbírají všude možně – v místních hospodách, na internetu i na náměstí. Tam stál petiční stánek v sobotu dopoledne. A prý ne naposled. Za dvě hodiny se v archu objevilo na sto padesát podpisů.

Kapacita se prý navyšovat nemá

V petici, která je pod hlavičkou hnutí Tomia Okamury  Svoboda a přímá demokracie, stojí, že si místní nepřejí příchod dalších uprchlíků do města. Obavy vyvolalo nařízení vlády o přijetí více než tří tisíc migrantů.  V Kostelci již deset let funguje pobytové středisko a místní mají obavu, že uprchlíci budou směřovat právě sem. Stovky Kostelečáků proto chtějí vyhlášení místního referenda o umisťování imigrantů v katastru města. Jenže podle všeho právě tohle nehrozí.

Kapacita střediska je 277 lůžek a navyšovat se podle mluvčího správy uprchlických zařízení Kirila Christova nebude. Momentálně v něm pobývá 168 klientů. „Třiačtyřicet z nich je ukrajinské národnosti, žije tu pětadvacet Číňanů a jedenáct Rusů," vyjmenoval mluvčí nejpočetnější skupiny.

Exstarosta  členem petičního výboru

Jednou  z osobností, která je v petičním výboru, je bývalý starosta a nynější zastupitel Jiří Bartoš.  „Jsem Kostelečák a jím zůstanu," vyjádřil se. Nelíbí se mu prý migrační krize a způsoby jejího řešení.

Na otázku, zda pouze nesbírá politické body, odpověděl, že nikoli. Jiří Bartoš přitom několikrát kandidoval za Sdružení nezávislých kandidátů Evropští demokraté, které je známé svým příklonem k Evropské unii a evropským hodnotám.
„Může se to jevit jako rozpor, ale není to tak. Mně se současná situace nelíbí. Nejsem členem sdružení a v době, kdy jsem za něj kandidoval, tato migrační krize nebyla. Tento vývoj přišel až poté," nechal se slyšet.
Stejná petice „zoufalých občanů" – jak ji nazval Tomio Okamura – běží také v Havířově, kde se nachází další pobytové a integrační středisko.
Ani tam se podle správy uprchlických zařízení kapacita navyšovat nebude.
„Pan Okamura slova premiéra Sobotky špatně pochopil. Kapacit pro migranty je dostatek. Pokud budeme hledat další, rozhodně to bude probíhat za úzkého kontaktu s místními samosprávami. V Kostelci ani Havířově se však kapacity rozšiřovat neplánuje," dodal mluvčí správy uprchlických zařízení Christov.

Znění petice

„Ne přesunu nelegálních imigrantů do Kostelce nad Orlicí!
K dnešnímu dni se vláda Bohuslava Sobotky dobrovolně zavázala k přijetí 3 091 nelegálních imigrantů. K tomu plánuje Sobotkova vláda využít kapacit v Kostelci nad Orlicí. My, níže podepsaní, vyzýváme představitele Královéhradeckého kraje, členy Parlamentu ČR a Vlády ČR, aby ukončili tento proces. Jsme ostře proti jakémukoliv přesídlení islámských nelegálních imigrantů do Kostelce nad Orlicí. Odmítáme nést následky politiky neodpovědné vlády, která navzdory mínění naprosté většiny občanů kapitulovala před diktátem Evropské unie a vpustila do naší země nelegální islámské imigranty."

Vlastní text petice:
„Žádáme zastupitelstvo města Kostelec nad Orlicí o vyhlášení
místního referenda o umisťování imigrantů v katastru města Kostelec nad Orlicí. Prostřednictvím této petice dále požadujeme, aby představitelé města Kostelec nad Orlicí dostatečně předem informovali občany o aktivitách týkajících se přijímání imigrantů a poskytli občanům právo vyjádřit svou vůli.
Děkujeme."  Zdroj: spd.cz

Anketa

Dana Kozílková, 46 let
Kostelec nad Orlicí
Pokud se s peticí někde setkám, podepíšu ji hned.  S uprchlíky přímo v Kostelci nad Orlicí sice žádnou špatnou zkušenost nemám, ale stačí mně to, co každý den
vidím a slyším v televizi nebo v rádiu.

Karel Hofman, 88 let
Kostelec nad Orlicí
Velmi mě mrzí, že současná generace ve vládě dělá víc  pro uprchlíky než pro vlastní lidi. Svědčí o tom třeba naše nízké důchody. Přitom péče o imigranty stojí nemalé peníze. Zda bych podepsal petici si rozmyslím. Uprchlíci u nás ve městě mi nic neudělali.

Petr Bednář, 68 let
Kostelec nad Orlicí
Imigranti nás akorát stojí peníze. Ať si udělají pořádek u sebe doma a nelezou nám sem. Starost o ně stojí peníze daňových poplatníků. Když se mi petice dostane do ruky bez rozmyšlení na ni připojím svůj podpis.

Zuzana Munzarová, 40 let
Kostelec nad Orlicí
Jasně, že petici podepíšu. Imigrantů mám plné zuby. Jeden mi dokonce bezdůvodně vyhrožoval přímo na náměstí. Ještě, že jsem nebyla sama. Přesto to stačilo k tomu, aby se moje devítiletá dcera pořádně vylekala. Nechci je tady.