Program začne už ve 13 hodin pietním aktem na Náměstí Republiky. Poté jednotlivé armády za doprovodu vojenské hudby odmašírují na nedaleké Husovo náměstí, kde bude program pokračovat hudebním vystoupením a dobovou módní přehlídkou.

Vrchol dne je naplánován na 16. hodinu. Červencová ofenziva v roce 1918 znamenala pro Rakousko konec nadějí na obrat ve válce, naopak italská ofenziva v říjnu již předznamenala konec války, definitivní Rakouskou porážku a vznik samostatného Československa. Do bojů se na italské straně se zapojili nově zrozené jednotky československých legií, na straně Rakouska-Uherska stála řada pluků formovaných nebo doplňovaných i v Českých zemích.

Po 7. hodině najel vlak do spadlého stromu v kolejišti na trase mezi Studnicí a Starkočí na Náchodsku.
FOTO: Rychlík na Náchodsku najel do spadlého stromu, trať je uzavřena

„Předky na obou stranách fronty chceme připomenout rekonstrukcí části této slavné bitvy,“ říká Jiří Charfreitag, vedoucí Muzea československých legií, a dodává: „Samotná rekonstrukce bitvy začne v sobotu v 16.00 v Novém Městě nad Metují v ulici Na Popluží a Piavu nám bude hrát řeka Metuje, kterou budou jednotlivá vojska ve dvou ofenzívách postupně překonávat.“

Akce se zúčastní na 150 účinkujících v historických uniformách československých legií, Itálie a Rakouska-Uherska v plné zbroji, s puškami, kulomety a minomety. „Na obou stranách fronty bojovali naši pradědové. Na ně nesmíme ani nyní, více než po sto letech, zapomínat, za své oběti si zaslouží naši úctu,“ říká předseda místního spolku 5. prapor polních myslivců Martin Tichý.