Střední školy na Rychnovsku se shodují na tom, že největší problémy dělala studentům matematika.

„S matematikou měli hodně problém studenti nástavby, to je způsobeno také tím, že mají mnohem menší čas na přípravu. Někteří tak nemohli být ani k maturitě připuštěni,“ vysvětluje Dana Havranová, ředitelka VOŠ a SPŠ v Rychnově nad Kněžnou.

Strojaři mají zájem jít na vysokou

Matematika dala zabrat také studentům Střední zemědělské a ekologické školy v Kostelci. „Konkrétní výsledky zatím ještě neznám, někteří studenti ale budou muset opakovat v druhém kole. Problém byl s didaktickými testy z matematiky,“ prozrazuje ředitelka školy Yvona Bůžková.

Strojaři, ti měli naopak na rychnovské průmyslovce stoprocentní úspěšnost. U nich je také větší zájem o studium na vysoké škole. Dle slov ředitelky školy u nich nejvíce převažuje zájem o technické obory.

Na nástavbě už je prý o vysokou školu zájem pouze sporadický.

Ne všude byla maturantům hrozbou pouze matematika, někteří zápolili také s cizími jazyky.

„U písemných zkoušek z cizího jazyka neuspěla čtyři procenta studentů. U ústní maturitní zkoušky to pak byli pouze jednotlivci,“ sděluje ředitel Podorlického vzdělávacího centra v Dobrušce Vladimír Voborník.

Ten také dodává, že druhé kolo státní maturity se bude konat právě v budově školy. Podorlické vzdělávací centrum bylo totiž určeno jako spádová škola pro Dobrušku a okolí.

Většina maturantů však mohla slavit úspěch. „Měli jsme tu celkem třicet vyznamenání. Většina našich studentů pokračuje dále na vysoké škole, jedná se zhruba o devětadevadesát procent,“ uvádí zástupce ředitele dobrušského gymnázia Václav Dachs.

Z Podorlického vzdělávacího centra se na vysokou hlásí zhruba jedna čtvrtina studentů. Největší zájem mají o technické obory a informatiku.

Na kostelecké zemědělce naopak převažují přírodovědné obory. „Většina studentů pokračuje v podobném nebo stejném zaměření. Nevybavuji si nikoho, kdo by nějak výrazně vybočoval,“ prozrazuje ředitelka školy Yvona Bůžková.

Podle jejích slov se nejvíce na vysokou školu hlásí absolventi přírodovědného lycea a z devadesáti procent pak ekologové. Jako další cestu si zvolili vysokou také studenti oboru agropodnikání v Kostelci nad Orlicí, těch se hlásí více než polovina.

Zkouška dospělosti je teprve čeká

Některé třídy se ale nad maturitní otázkou potí právě teď nebo na svůj důležitý den teprve čekají. Ještě v tomto týdnu totiž na některých školách v regionu probíhají maturitní zkoušky.

Většina studentů však už má zkoušku dospělosti za sebou a připravuje se na přijímací zkoušky, jiní si už snaží hledat zaměstnání.

Studenti tříletých učebních oborů se naopak teprve chystají k závěrečným zkouškám.

Například v Podorlickém vzdělávacím centru v Dobrušce se závěrečné testy konají dvacátého června.