„Náhradní rodinná péče je dnes nenahraditelnou součástí sociální práce s dětmi a mládeží. Přestože počty pěstounů během uplynulých let výrazně narostly, stále jich ještě není dost na to, aby bylo možné poskytnout nový domov každému dítěti, které ho potřebuje. Týden pěstounství nám pomáhá zvyšovat povědomí veřejnosti o potřebnosti náhradní rodinné péče a o tom, co vše obnáší,“ říká náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Vladimír Derner. V neděli 8. září akci odstartuje Den pěstounství pořádaný v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem. Jeho součástí budou pěvecká a taneční vystoupení, promítání i setkání s herečkou Nelou Boudovou a její pěstounskou dcerou.

V následujícím týdnu se budou pro veřejnost na území celého kraje konat různá setkání s odborníky, rozhovory s pěstouny, workshopy či výstavy.

V evidenci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje je aktuálně nahlášeno okolo 240 dětí, kterým je možné zprostředkovat náhradní rodinu. Největším problémem je dlouhodobě nedostatek pěstounů tolerantních ke specifickým potřebám dětí, jako jsou zejména vícečetné sourozenecké skupiny, ale často i „jen“ sourozenecké páry, dále děti z minoritního etnika a děti nad deset let. Od začátku roku 2019 přibylo do evidence 79 dětí, z čehož bylo 37 dětí starších deseti let.

Více informací o pěstounské péči a zářijový program Týdne pěstounství naleznete na webových stránkách www.stansenahradnimrodicem.cz.

Hradecká univerzita je mezi českými školami nejlepší.
Hradecká univerzita je mezi českými školami nejlepší