„Abychom dodrželi motto, budeme pořádat přednášku Žij zdravě v každém věku. Avšak ta se bude konat až 18. října. Tento týden totiž doktorka neměla čas. Také budeme rozdávat zdravé dárky, na zdravý životní styl je zaměřená i výstavka knih," uvedla Jarmila Vašátková, ředitelka knihovny v Týništi nad Orlicí, s tím, že program mají složený z různých soutěží a her, přednášek i burzy.

„Kdo přijde na exkurzi do obou oddělení knihovny, tak má na půl roku registraci zdarma. Myslím si, že vždycky se někoho podaří na Týden knihoven nalákat," řekla Jarmila Vašátková.

Na roční registraci zdarma lákají také knihovny v Dobrušce a v Opočně, kde rovněž odpouští i sankční poplatky.

„Myslím si, že spousta čtenářů využívá možnosti zaregistrovat se zdarma. A proto, že máme i doprovodný program, láká je to ještě více. Přijdou sem i lidé, kteří běžně do knihovny nechodí," zdůraznila vedoucí knihovny v Dobrušce Lenka Bendzová, podle které jsou někteří čtenáři mile překvapeni, když jim je prominuta upomínka.

Ani zde se hlavnímu heslu nevyhnuli. „Během celého týdne rozdáváme kartičky s návodem, jak žít zdravěji. To znamená, že jsme z každé knížky opsali nějaký úryvek, který si lidé můžou odnést domů. Spolu s ním si můžou půjčit i tu knihu," vysvětlila vedoucí Lenka Bendzová.

Nechybí ani další program, například vyhlášení vítěze prázdninové hry pro děti či burza vyřazených knih. Také tady zahájili registraci do soutěže Škola naruby, která je na podporu čtení pro děti. Vtip je v tom, že rodiče obdrží žákovskou knížku, do které jim jejich ratolesti za každé čtení před spaním udělí známku.

Už včera se konalo v Opočně setkání s regionálními spisovateli. V pátek pak přijde na řadu hra pro děti O klíče královny Elišky.

„Akce odstartuje na nádvoří zámku a skončí v knihovně. Také máme výstavu Jak se dělá kniha, která potrvá celý říjen," přiznala Radka Mecnerová, vedoucí knihovny v Opočně.

Tipy na Týden knihoven v okrese

TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ
3. října od 10 hodin
Za pokladem kapitána Černovouse -motivační hra

4. října od 10 hodin
Přednáška Kojenecké plavání a jeho přínos

18. října od 17 hodin
Přednáška Žij zdravě v každém věku

VAMBERK
4. října od 17.30 hodin
Cestopisná přednáška  Barevná Madeira
11. 10. od 17.30 hodin
Autorské čtení s J. Burianem Ženou se člověk nerodí, ale stává

6. 10. od 9 do 12 hodin
Den otevřených dveří

DOBRUŠKA
- rozdávání kartiček s návodem Jak žít zdravěji
- zahájena soutěž Škola naruby
- burza vyřazených knih

OPOČNO
5. října od 15.45 hodin
O klíče královny Elišky – hra pro děti