Památky, které má na starosti územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově, loni navštívilo více než dvě stě tisíc turistů. Představuje to téměř pětinový pokles oproti letům 2009 a 2010. „Největší zájem byl jako již tradičně o areál státního zámku Ratibořice, který zhlédlo téměř 64 tisíc návštěvníků,“ řekl nám náměstek pro správu památkových objektů josefovského odborného pracoviště památkového ústavu Václav Klimeš. Jak dodal ředitel územního pracoviště Oldřich Pešek, v nižším počtu návštěvníků se promítá nejen ekonomická krize, ale také počasí či zájem lidí spíš o adrenalinové akce než o prohlídky památek. „Co bychom si nalhávali, lidé šetří, kde mohou. A navíc dnes již je v letním období nabídka taková, že si mohou vybírat ze široké palety akcí. Poznávací návštěvy a prohlídky hradů a zámků k nim mnohdy bohužel nepatří. Snažíme se proto, aby nabídka byla co nejpestřejší,“ doplnil Pešek.

Nezapomínají také na investice

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově loni získalo finanční zdroje k dokončení další fáze obnovy fasád státního zámku Hrádek u Nechanic a k zahájení prací na obnově objektu Saletu a části bývalého chléva v areálu státního zámku Ratibořice.

„Opomenuty nebyly ani zámecké parky. V rámci Operačního programu životního prostředí začala revitalizace parku státního zámku Hrádek u Nechanic, proběhla inventarizace větší části parku státního zámku Opočno a proveden byl bezpečnostní a zdravotní řez dřevin v aleji Kateřiny Zaháňské u státního zámku Náchod. Kromě toho proběhla kompletní administrativní příprava obnovy kuželníku v Babiččině údolí, která se uskuteční ve spolupráci s místní akční skupinou Česká Skalice,“ řekl Václav Klimeš.

Josefovské odborné pracoviště loni na obnovu a údržbu areálů památkových objektů vynaložilo více než 2,6 milionu korun, z nichž značná část pocházela z různých dotačních titulů. „Ani letos nezůstane stranou stavební obnova objektů. Počítáme se stavebními pracemi na věži státního zámku Náchod a na jízdárně a letohrádku zámku Opočno a pokračovat bude obnova fasád zámku Hrádek u Nechanic,“ dodal Klimeš.

Novinky, které turisty jistě potěší:

Státní zámek Náchod
otevře sbírku aristokratických řádů a medailí knížecí rodiny Schaumburg-Lippe uložené v trezoru, který zůstal jako jediný neotevřen od doby poválečné konfiskace. V loňském roce byl po omezenou dobu prezentován pouze malý soubor medailí, nyní se pro sbírku čítající zhruba 350 řádů, medailí a vyznamenání a také 650 kusů mincí, připravuje zcela nová expozice, která bude zařazena do jednotlivých prohlídkových okruhů, přičemž vystaveny budou přibližně dvě třetiny celé sbírky.

Státní zámek Opočno nabídne návštěvníkům naprostý unikát, kterým je obraz od Bartolomea Chiariho. Zvláštností obrazu je oboustranná malba – na lícní straně se nachází Panna Marie Ochranitelka a na rubové straně Madona s Ježíškem, křížem a svatým Štěpánem. Při jedné z předešlých oprav byl obraz nažehlen na lněné plátno, které rubovou malbu na dlouhou dobu zcela skrylo a odkrýt se jí podařilo až při restaurátorském zásahu. Velmi originálně pojata je i prezentace obrazu za pomoci speciálního vitrínového stolu se zrcadly, která umožňují prohlídku obou stran obrazu.

Státní zámek Hrádek u Nechanic loni navštívilo přesně 30 052 turistů. Svůj podíl na tom mají akce, které jsou zde během roku pořádány. Známé jsou již například Velikonoce na zámku, které jsou letos připraveny od 31. března do 9. dubna. Závěrem května se tu uskuteční jedenadvacáté Manévry, setkání příznivců vojenské historie v zámeckém parku, vzpomínková akce u příležitosti 146. výročí bitvy u Hradce Králové v roce 1866. Začátek června zájemce čeká hudební festival Romantický Hrádek. Můžete si vybrat i z dalších akcí, jež tu pravidelně připravují.

(re, pov)