Lipovka Úsek silnice třetí třídy v průtahu obcí Lipovkou je průjezdný. V pořadí druhá dokončená letošní rekonstrukce silnice na území Královéhradeckého kraje se otevřela ve středu 7. září. Oprava stála devět milionů korun.

„Naším cílem bylo zlepšení stavu důležité silnice třetí třídy, což, doufejme, povede ke zvýšení bezpečnosti řidičů i chodců. Tato silnice vykazovala množství nerovností a konstrukčních poruch. Rekonstrukce byla proto nezbytná a já osobně jsem rád, že se vše povedlo v zadaném termínu," sdělil náměstek hejtmana Karel Janeček.

Zrekonstruovaný úsek silnice III/3212 Lipovka Lokot se nachází uvnitř obce Lipovka u Rychnova nad Kněžnou. Slouží místní dopravě mezi obcemi Lipovkou a Lokotem, ale zároveň se napojuje i na silnici první třídy I/14.

Kromě opravy konstrukčních vrstev vozovky zde byla postavena nová železobetonová opěrná zeď dlouhá 56 metrů a vysoká 1,7 až 2,6 metrů. Součástí rekonstrukce byla i obnova odvodnění komunikace.

Stavební práce v Lipovce byly zahájeny 27. června 2016 a ukončeny na konci srpna. Náklady na tuto stavbu činily devět milionů korun bez DPH, na které kraj získal stoprocentní dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury financování oprav, rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. třídy.

Průtah Lipovkou byl otevřen 7. září za účasti náměstka hejtmana Karla Janečka, starostů okolních obcí, zástupců dodavatele a představitelů SÚS.