Letošní 3. ročník se konal 22. června v sousedství sportovního areálu a zraky návštěvníků přitahovaly tři desítky strojů historických i supermoderních, sériových i ryze domácí výroby - tzv. samo-domo, zahraniční i české provenience.

Početné zastoupení mezi vystavenými exponáty měla legendární česká značka Zetor, od traktorů vyrobených v polovině minulého století až po moderní typ Zetor Crystal HD 170. Sami pořadatelé - SDH Přepychy - představili historický unikát zn. Deutz, kterým tahají další jedinečný stroj a to hasičskou stříkačku.

Byla to akce zejména pro pány kluky všech generací. Těm nejmenším patřily traktory nejmenší - dětská vozítka, ale o takové posezení v kabině velkého červeného stroje byl tak velký zájem, že se na něj stála fronta.

Dospělí „hračičkové“ obdivovali především stroje vzniklé tzv. na koleně, některé s dokonalým lakem, vyglančené jako na módní přehlídku, jiné právě vytažené z temného koutu stodoly. Pozornost poutaly i přívěsné vozíky, které zvyšovaly počet přepravovaných osob originálním sedadly. Zkrátka, co kus - to originál a především pastva pro oči.

Kdo zvítězil v jízdě zručnosti nebo v soutěži při ovládání nakladače, důležité není, protože Traktor den není o vítězích, ale o tom, že v Přepychách umí bavit nejen sebe, ale i ostatní.

Ilustrační foto.
Období výluk na trati z Týniště do Broumova po roce a čtvrt skončilo

Dana Ehlová