Slavnosti ohně a nití se opravdu vydařily.

Tradiční řemesla tu předváděli mistři ve svém oboru.

Příchozí tak viděli například práci kováře, které se ujaly i malé děti.
Večer se tu odlévaly také zvony. Jednalo se hlavně o nácvik, do budoucna tu totiž má zvonařská dílna s místními v plánu odlít zvon pro zdejší kostel.
Z tradičních řemesel tu mohli návštěvníci vidět výrobu keramiky, spřádání nití a mnoho dalších. Téměř každé řemeslo si mohly vyzkoušet děti na vlastní kůži.

Kejklíři rozesmáli nejen děti

V bohatém kulturním programu v Deštném nechybělo ani velmi vydařené vystoupení kejklířů, ti zaujali děti i dospělé. Na děti tu ale čekaly také mnohé pohádky. Mohli si dokonce u zmrzlináře natočit samy zmrzlinu.

„Jsme tady hlavně kvůli dětem, chceme, aby si vyzkoušely různá řemesla. Zmrzlinář je určitě hodně zaujme," prozradila jedna z návštěvnic, Alena Kubelková z Kolína, která se svou rodinou přijela z chalupy v Bartošovicích.

Návštěvníci si tu mohli během celého víkendu prohlédnout řemeslný jarmark.
„Jedná se opravdu o mistry ve svém oboru, máme tu několik dílen, jako je například kovářská, zvonařská, kde se budou odlévat zvony. Příchozí tu ale najdou také výrobnu šperků ze smaltu. Ve skládané šamotové peci se vypaluje keramika," prozrazuje hlavní organizátor akce Jan Šeda.

Ten také dodává, že si tu i děti užijí spoustu zábavy, mohou kovat, udělat si smaltovaný šperk nebo zkusit předení , nechybí tu ani střelnice pro děti.
Sobotní večer obohatilo také divadelní představení Faust – Studio Dell´arte, po kterém následovalo noční odlévání zvonů.