Přítomnost tohoto nebezpečného plynu si mohou nechat zjistit všichni obyvatelé Královéhradeckého kraje zdarma.

Umožňuje to speciální státem hrazený program. Pokud se díky měření zjistí nadměrné zvýšení koncentrace škodlivého radonu, mohou lidé prostřednictvím Královéhradeckého kraje žádat i o dotaci na ozdravná protiradonová opatření.

„V rámci Radonového programu ČR si kdokoliv může nechat informativně změřit radon ve svém bytě či domě. Měření je jednoduché a státem plně hrazené. V případě, že při měření budou zjištěny vysoké hodnoty, poskytuje stát za stanovených podmínek finance na odstranění nebezpečí plynoucích z přítomnosti radonu. Žádosti o dotaci, která může činit až 150 tisíc korun na jeden byt, vyřizují pracovníci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje," uvedl hradecký hejtman Lubomír Franc.

V Královéhradeckém kraji se letos měří asi v osmdesáti objektech. Za poslední tři roky bylo zkontrolováno skoro 450 bytů, domů nebo školských zařízení.
„O měření mají zájem především školy, u kterých jsou také nedostatky zjišťovány nejčastěji. Na ozdravná protiradonová opatření jsme zatím poskytli dotaci jedné mateřské škole ve Vrchlabí, několik dalších o dotaci zažádalo a čekají na schválení," řekl hejtman Franc.

Do bytu umístí 
dva detektory

Samotné měření se provádí stopovými detektory.
„Do jednoho bytu lze umístit vždy dva detektory, které jsou žadateli zaslány korespondenčně a stejným způsobem jsou i vráceny," informovala Dana Hladíková z hradecké pobočky Státního ústavu radiační ochrany.

„Doba měření je roční. Je nejobjektivnější, protože přináší dobrou představu o roční dávce, které jsou obyvatelé bytu vystaveni," dodala Hladíková.
V období topné sezóny je pak možné požádat o dvouměsíční zkrácené měření, kterým se zjistí průměr.

Pozor ve starších domech a bytech

Česká republika patří k zemím s nejvyšší průměrnou koncentrací radonu v bytech na světě. Pozornost je třeba věnovat nejen starším domům a bytům, ale i novostavbám.

Zhruba každý dvacátý objekt v České republice má vyšší koncentrace radonu, než je hodnota doporučená v legislativě.
Informace o bezplatném měření radonu jsou k dispozici na internetových stránkách www.sujb.cz, www.radonovyprogram.cz či na stavebních úřadech a krajském úřadu.
Obyvatelé Královéhradeckého kraje se s žádostí o měření mohou obracet přímo na Státní ústav radiační ochrany e-mailem radon@suro.cz nebo telefonicky 498 652 713. (zr)