„Čeká nás poslední etapa plynofikace. Akci uskutečníme, protože po rozvodu plynu v Petrovicích je překvapivě poptávka. Překvapivě proto, že ze sdělovacích prostředků slyšíme, jak se zhoršuje ovzduší a lidé se vracejí k původnímu neekologickému vytápění,“ uvedl starosta Týniště n. O. Jaroslav Matička.

S rostoucí cenou plynu se mnozí občané vracejí k palivu, jehož spalováním se do ovzduší dostává podstatně více škodlivých splodin. Mnohá města a obce často narážejí na odmítavý postoj k plynofikaci. Petrovičtí se však k celé věci staví pozitivně.

„Jde o oblast, kde je velmi blízko do lesa. Není tajemstvím, že tam místní lidé chodí na klestí, aby měli na zátop. V Petrovicích však žije více starších spoluobčanů. Chtějí si své domky vytápět pohodlně a čistě, jak argumentují,“ pokračoval starosta Matička.

„Já jsem plynem topil. Naštěstí mě tehdy něco osvítilo a nechal jsem si kotel na tuhá paliva. Mám dva komíny, takže není co řešit. Plynové topení je sice pohodlné, ale já jsem měl pravidelně každý rok poměrně vysoký doplatek. Navíc člověk když vidí, jak se plynoměr točí, tak se snaží méně topit a šetřit. Vrátil jsem se k sice pracnému, ale pro mě stále levnému vytápění dřevem a uhlím. Navíc pálím odpad a nemusím řešit, co s ním,“ sdělil Miloslav Hovorka.

Petrovičtí občané ale na plynofikaci trvají. „Jak jsem již řekl, žijí tu starousedlíci, nebo se k nám stěhují lidé z Hradce Králové, kteří byli také zvyklí na pohodlné vytápění,“ vysvětlil starosta Týniště.

„Topíme plynem a už bych neměnil. Pokud je dům zateplený a teplo neuniká okny, pak jsou náklady únosné. Nedávno jsme kupovali plynový kotel i mé matce, důchodkyni, žijící na Ústecku. Plyn má zavedený až k domku, takže jsme v létě dodělali přívod k baráku. Maminka, které je sedmasedmesát si to chválí,“ prozradil svou zkušenost Karel Vohralík z Vamberka.

Zájem o plynofikace ze strany občanů stagnoval. Důvodem jsou vysoké pořizovací náklady. Plynové kotle se pohybují vdesetitisícových cenových relacích. Zdarma, pokud si to nezajistí majitel sám, není ani výkop od plynové budky až kdomu na umístění potrubí. Zásadní pro občany také je rostoucí cena zmíněné energie.