Rušnější ráno, než je obvyklé, měli také na chirurgické pohotovosti v rychnovské nemocnici. „Od sedmé hodiny tu ošetřili 39 pacientů," prozradila včera kolem jedenácté dopoledne mluvčí nemocnice Hana Voborníková.

Jak řidiči komentovali pondělní ranní stav silnic na Rychnovsku?
„Doudleby nad Orlici – kopec na Vrbici. Náledí a auta v příkopě a otočená. Jezděte opatrně. Pomalu jet nepomůže, neboť se ta kola otáčejí,
jde jen stát na brzdě."

„Hlavní tahy jsou asi prosolené, ale vedlejší vůbec, takže nejde spoléhat
na to, že je všude prosoleno."

„Čermná nad Orlicí – vypadá to tu jako na okruhu pro Sablíkovou 
a ne jako silnice pro auta."

Podle jejích slov tvořily tři čtvrtiny případů úrazy způsobené pády na ledu a sněhu. „Jedná se o citelný nárůst oproti jiným dnům. Lékaři ošetřují hlavně zlomeniny horních i dolních končetin a úrazy kotníku a zápěstí. Lidé si je nejčastěji způsobili při cestě do práce. Dva pacienti museli být hospitalizováni," uzavřela Hana Voborníková.
Auta končila v příkopech také hlavně brzy ráno, kdy to na silnicích klouzalo nejvíce. Řidiči mnoho krambolů řešili bez přítomnosti policie. Naštěstí se nejednalo o nehody s vážnými zraněními.

Problémy měli řidiči mít na Týnišťsku a Borohrádecku. K menším nehodám došlo tak v Častolovicích, u Vrbice nebo také u Ledské. Problém byl i u Lokota. Policie obdržela oznámení od projíždějícího řidiče chvíli před dvanáctou dopoledne. „Řidič ohlásil, že ve směru od Rychnova nad Kněžnou na Lokot je havarované vozidlo značky Škoda Felicia, uvnitř nikdo není a vozidlo je mimo silnici. Rychnovská hlídka zjistila, že majitel vozidla shání odtah, takže nic k řešení pro policisty," řekla tisková mluvčí rychnovských policistů Alena Kacálková s tím, že z pohledu policie byl v regionu klid.

K nehodám však i přes to docházelo a problém měla i veřejná doprava. Prostřednictvím call centra společnosti Oredo lidé oznámili, že nejelo šest spojů. Ve čtyřech případech již bylo jeho pracovníky ověřeno, že autobusy skutečně nevyjely. Komplikace byly i v Dobrušce. „Zatím se nepodařilo ověřit, zda spoj v 9:23 z Dobrušky do Hradce Králové vyjel. Neuskutečněných jízd bylo ale víc. Nepodařilo se obsloužit například Zdelov na Rychnovsku," prozradil tiskový mluvčí krajského úřadu Michal Friček. Řada spojů podle něj nabrala zpoždění. V tomto směru byla situace nejhorší na Bromovsku, Novobydžovsku, v okolí Velichovek a Choustníkova Hradiště nebo v horských partiích Krkonoš a Orlických hor.