Všechna největší města okresu už své vedení na příští čtyři roky znají.

Nyní proto přišel čas, abychom výsledky ustavujících zastupitelstev v pěti sídlech, která prošla internetovou předvolební Inventurou Rychnovského deníku, porovnali s naší speciální anketou. Ta nesla jméno Zvolte si svého starostu na webu a zapojilo se do ní několik tisíc lidí.

Anketa byla jen orientační, přesto byly její výsledky zajímavé a zaujala i samotné politické strany a uskupení, které do voleb „šly".
Žádný z lídrů kandidátek, který vyhrál na webu, se nestal starostou města.

Nejblíže shodě je však staronový dobrušský starosta Petr Tojnar (ODS), který v anketě skončil na třetím místě se ziskem 27 procent, za dvěma dalšími lídry – Petrem Moravcem (ČSSD) a Karlem Brázdilem (Veřejnost za všestranný rozvoj Dobrušky), kteří získali oba dva 28 procent.
V Rychnově ovládl webovou anketu Jan Horníček (KDU-ČSL), který získal 21 procent hlasů, nakonec se však starostou opět stal Jan Skořepa, který na webu obdržel 12 procent.

Odlišný výsledek přineslo ustavující jednání zastupitelstva i v Kostelci nad Orlicí. Zde na webu zvítězil kandidát Ano 2011 Vlastimil Šeda, získal osmadvacet procent všech hlasů. Nakonec se nestal starostou, ani jedním ze dvou místostarostů. Funkci starosty v Kostelci vykonává František Kinský, ten v internetovém hlasování nakonec získal šest procent.

„Týnišťáky" webová anketa na rozdíl od ostatních měst příliš nezaujala. Nová starostka Jana Galbičková v ní získala jen jedno procento.
Ve webové anketě suverénně zvítězil lídr TOP 09 Libor Koldinský, získal totiž šestatřicet procent.
Dobré, ačkoli ne první místo, obsadila v anketě nová starostka Opočna Šárka Škrabalová. Skončila druhá se ziskem třiadvaceti procent za lídrem kandidátky Ano 2011 Ondřejem Šrůtkem.
Je nutné podotknout, že někteří z lídrů, kteří se v anketě umísťovali na velmi dobrých místech, se nakonec nedostali ani do zastupitelstva. Anketa byla ryze orientační. Přesto přinesla velmi zajímavé poznatky. Například to, že se do ní intenzivně zapojovali sami kandidáti.
Diskuze pod hlasováním byly zase ideální veřejnou „plochou", kde mohli voliči vyjadřovat své názory. Využívali toho povětšinou ve velké míře.