Na protest proti vládním koronavirovým opatřením otevřelo v sobotu v Česku dvě stě restaurací a hospod. Všichni provozovatelé jsou stoupenci politického hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Ta má v současné době přes tisíc členů a přes sto organizačních buněk. Deníku to potvrdil David Biksadský, jeden ze zakladatelů iniciativy a provozovatel baru Tátův obývák na Rychnovsku.

Také zdejší bar byl v sobotu přístupný hostům, a to od 15 hodin. Vystřídalo se tu asi šedesát hostů a také tři policejní kontroly. „Policii neklademe odpor, pokuty na místě nepřijímáme. Uvidíme, jak dopadne správní řízení,“ míní David Biksadský.

Uvádí, že stěžejním cílem hnutí je pokračovat v otevírání dalších podniků a přímá psychická i ekonomická pomoc lidem v nejkrajnější nouzi. Hlavní aktivitu ale hnutí směřuje ke zrušení nouzového stavu přímým tlakem na politiky.

Lidé mají strach

K iniciativě Chcípl PES se hlásí i restaurace a penzion Suchovršice na Trutnovsku, která ale v sobotu podnik neotevřela. „Dotazovali jsme se sousedů, ale vzhledem k hrozbám pokut zájem o otevření hospody mimo obědy neměli,“ informuje nás jeden z provozovatelů zařízení Jan Martínek.

K iniciativě se tu ovšem otevřeně hlásí. Ve vesnické hospodě posbíral jeho kolega Karel Kocanda asi třicet petičních podpisů.

„Naštěstí máme objekt pronajatý od obce, takže nájem neplatíme, ale energie a mzdu servírce uhradit musíme,“ uvedl s tím, že mnozí jeho kolegové jsou na tom podstatně hůř.

„Kdyby nám stát dal alespoň nějakou jistotu, ale tu nemáme,“ stěžuje si. „Je to teror. Z jedné strany musíme mít zavřeno a z druhé strany nikoho nezajímá, co dáme najíst dětem, z čeho budeme živit rodiny, z čeho zaplatíme topení,“ rozčiluje se.

Neodsuzuje ovšem hospodské, kteří nechali své provozovny zavřené.

„K iniciativě jsme přistoupili, petici podpořili, poněvadž jsme přesvědčeni, že vládní nařízení jsou nekoncepční, nesmyslná a likvidační nejen pro hospody, ale i celou společnost,“ dodává Jan Martínek