Kdo to  byl svatý Martin?Svatý Martin se narodil již v roce 316.
Už v patnácti letech se stal vojákem.

Podle legendy potkal jedné mrazivé noci polonahého žebráka prosícího o almužnu.

Neměl ale peníze, a tak rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu žebrákovi daroval.

Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený do poloviny pláště.

Nato se Martin nechal pokřtít.

Později se stal biskupem, žil ale velice skromně.
Právě 11. listopadu, kdy slavíme jeho svátek, byl v roce 397 pohřben ve francouzském městě Tours.

Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů.

K svátku svatého Martina nepatří samozřejmě jenom první sněhová nadílka, která by měla napadnout, až přijede svatý Martin na bílém koni.

Již tradičně k svatomartinským oslavám patří pochoutka v podobě svatomartinské husy. Ve většině domácností se pečou také svatomartinské rohlíčky plněné mákem.

Jedenáctý listopad je však také velmi důležitým dnem pro vinaře. Ti na trh vyšlou svá mladá svatomartinská vína.

I když připadne svátek až na úterý, oslavovat se bude už tento víkend.

Svatomartinskou husu můžete ochutnat už po celý víkend až do úterý například v rychnovském Hotelu Havel. Husa ale nebude jedinou pochoutkou, která tu na návštěvníky čeká. Pro mlsné jazýčky mají kuchaři z hotelu Havel v Rychnově připravenou spoustu dalších dobrot.

„Každoročně nepřipravujeme jenom klasicky upečenou husu. Kromě ní mohou návštěvníci u nás ochutnat také nadívaná husí prsa. Další naší specialitou je například husí roláda. Nezapomněli jsme samozřejmě ani na ty, kdo mají rádi sladké. Mohou si tu pochutnat na svatomartinských tvarohových rohlíčcích," prozradila ředitelka Hotelu Havel Zuzana Klimešová.


Na pečené huse si můžete pochutnat také v Hotelu Panorama. Zde chystají svatomartinské hody od pondělí 10. listopadu až do neděle 16. listopadu.

O tomto víkendu můžete zavítat na svatomartinské hody také do Dobrušky. V restauraci Slunný dvůr máte možnost okusit speciality z husy až do 11. listopadu.

Svatomartinské pochoutkySvatomartinská husa
Neodmyslitelně k 11. listopadu patří i pečená husa.

Podle legendy husa skončila na pekáči za trest, protože svým kejháním rušila Martina při bohoslužbě.

Jiná verze říká, že než byl sv. Martin zvolen biskupem, schoval se ze skromnosti k husám.

Ty ho ale svým kejháním prozradily.
Podle množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy předpovídaly naše babičky počasí na nadcházející zimu.

Svatomartinské pečivo
Kromě hus se na sv. Martina obvykle jedly i svatomartinské rohy, rohlíky nebo podkovy. Martinskými rohlíky obdarovávaly dívky své chlapce. Velký rohlík plněný mákem nebo povidly dostával čeledín nebo děvečka při odchodu ze služby.

Svatomartinské 
víno je tradicí

K svátku svatého Martina patří neodmyslitelně také konzumace svatomartinského vína. Tradičně se tato mladá vína otevírají poprvé 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celé republice. Svatomartinské víno bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí.

Degustace svatomartinských vín se koná také v Hostinci U Hubálků v Kostelecké Lhotě. V úterý 11. listopadu tu budou otevřena svěží a ovocitá vína, která zrála pouhých několik hodin, z různých vinařství. Dle majitelky Jany Hubálkové ochutnají návštěvníci například svatomartinská vína z Rakvic. Připraven bude raut plný husích specialit.

Svatomartinský speciál piva je tu

Svatomartinská vína se mohou otevřít až v úterý. V Hotelu Havel můžete ale už o víkendu ochutnat mladá vína, která jsou taktéž vyrobena z letošních hroznů, jenom nemají Svatomartinskou známku.

V dobrušském pivovaru si nechali oslavy svatého Martina až na příští týden. Svatomartinské hody se tam konají až 15. listopadu. O to více se na ně ale mohou návštěvníci těšit. Na hodovní sobotu v dobrušském pivovaru Rampušák budou točit čerstvě uvařený Svatomartinský speciál.
Kromě speciálního piva samozřejmě budete moci ochutnat také svatomartinské víno. Na stole ve sklepní pivovarské restauraci nebude chybět dozlatova upečená husa s knedlíkem a se zelím.