Přestože Martin na bílém koni nepřijel, nebylo na něj zanevřeno. V Dobrušce na jeho počest uspořádali svatomartinské hodování a v Týništi ochutnávku vín.

V dobrušském pivovaru Rampušák hody uspořádali již podruhé. „Vloni jsme zkusili udělat svatomartinské hodování a odezva byla výborná, lidem se to líbilo, takže jsme si říkali, proč to letos nezkusit znovu. Slyšeli jsme samé pochvaly,“ řekl Milan Vedra, maitel pivovaru.

„Měli jsme nachystané vyloženě svatomartinské menu, to znamená pečenou husu, variaci knedlíků, zelí, potom ještě lososa s celerovým pyré a steak s brusinkovým přelivem. Jsou to jídla, která se hodí ke svatomartinským vínům, kterého podáváme tři druhy – bílé, růžové, červené,” uvedl Vedra, který byl s návštěvností spokojen.

„Příští rok chceme zprovoznit naši minivarnu a uvařit také svatomartinské pivo, takže bychom rádi nabízeli i speciální ležák. Nebylo by tedy jenom svatomartinské víno, ale i pivo,” dodal Vedra.

Libor Stolín, ředitel Kulturního domu v Týništi, se stále snaží, aby se v něm něco dělo. „Když někdo přišel s nápadem uspořádat ochutnávku vín, tak jsem ten nápad rád uvítal,” řekl Stolín.

Libor Stolín by chtěl, aby se v Kulturním domě střídala divadla, koncerty, besedy i další akce. „Když za mnou Jana Šťástková z dobrušské vinotéky přišla, nebyl jsem proti. Pouze jsme se domluvili na tom, jak bude ochutnávka probíhat,“ řekl Stolín.

K ochutnání bylo celkem devět druhů vína – svatomartinských, ale i odrůdových a jakostních. Ta, která nejvíce chutnala, si mohli zájemci hned koupit.

Rozhovor s Janou Šťástkovou naleznete v úterním vydání Rychnovského deníku.