Tato akce se konala již tradičně na počest spoluzakladatele olympijských her a Klubu českých turistů Jiřího Gutha – Jarkovského.
Mnozí sem přišli buď pěšky, nebo přijeli na kole a vyzkoušeli si tak místní turistické trasy. Někteří se na ně ale teprve chystali.
„Přijela jsem sem z Dobrušky s celou rodinou. Zaujalo nás to, tak jsme se chtěli podívat. Možná ale i nějakou pěší trasu po okolí ještě zkusíme," prozradila jedna z návštěvnic Adéla Pumrová.

Pod rozhlednou tančily i mažoretky

Akce měla bohatý doprovodný program, své umění tu předvedly například mažoretky z Kostelce nad Orlicí, které od návštěvníků sklidily obrovský úspěch. Kulturní pásmo tu ale předvedly také děti z mateřské školy v Chlenech, které zatancovaly a zazpívaly pohádkové písničky.
Celým odpolednem pak provázela hudební skupina Pružná těla.

Každý, kdo chtěl, si mohl vyzkoušet také výšlap po schodech na rozhlednu. Ta byla po celé odpoledne přístupná zdarma veřejnosti. Z výšky byl nádherný výhled na celou okolní krajinu.
Putování po místech dálkové turistické cesty se letos konalo ve Vrbici. Příští rok už desáté setkávání se ale přesune do nedalekého Potštejna. Proto předala starostka Vrbice Drahomíra Kuběnková potštejnskému starostovi Petrovi Dostálovi putovní berlu.
„S účastí jsem spokojená, turisté si zde mohli zkusit tři pěší trasy, tady pod rozhlednou je cíl, kde si mohou všichni odpočinout a pobavit se," vysvětluje starostka obce.

Jedna z tras, po které mohli turisté přijít, vedla do Vrbice z Doudleb nad Orlicí, druhá z Potštejna, třetí z Kostelce nad Orlicí.
Někteří ale přijeli také autem a užívali si bohatého programu, který nabízeli pořadatelé pod místní rozhlednou.
K té dorazil i jeden z organizátorů. Ten přijel na kole ze Sopotnice. „Každý rok se účastním. Jsem spokojený, dopadlo nám i počasí. Snad se vydaří i příští rok," podotýká Petr Lžíčař.

Obec žila 
také výstavou

To ale nebyla jediná akce, která se v neděli ve Vrbici konala. Každý, kdo sešel níže do vsi, mohl si totiž v prostorech místního obecního úřadu prohlédnout velmi zajímavou  a také již tradiční jarní výstavu.
Ta se konala celý víkend, o nádherné výrobky se tu postaraly místní ženy, které se této činnosti věnují již několikátý rok.

Nechyběla tu nádherná malovaná vajíčka, zajíčci ze sena, ale také výstava několika druhů narcisů.
„Chodím sem každý rok, já odsud pocházím. Vždycky je to tu moc pěkné. Nejvíc mě zaujala ta barevnost a nápady, jaké místní ženy mají. Je to tu úžasné," uvedla návštěvnice Vítězslava Sedláčková.