Letních hudebních festivalů je slušné množství. Přesto se stále najde prostor k organizaci zcela nových. To je i případ Vamberáku, jehož první ročník se konal v sobotu na louce u místního koupaliště.

Přesto se od jiných hudebních akcí vamberecký festival odlišuje. Předně už jeho samotný vznik zaujme. „S myšlenkou uspořádat festival přišla naše spolužačka Petra Kašparová, která je z Vamberka a tížilo ji, že zde chybí akce podle jejích představ," vysvětlila vznik akce Gábina Nováková. Trio organizátorek z pražské DAMU tvoří ještě Zuzana Cajtlerová. Svou roli sehrálo také to, že nadace jednoho z mobilních operátorů podporuje projekty, s nimiž přichází trojčlenné týmy do 26 let věku.

Na festival bylo vybíráno pouze dobrovolné vstupné. Výtěžek z něj poputuje na konto dětských domovů v Potštejně a Kostelci nad Orlicí.

Mezi letošní největší lákadla patřila kapela „Mňága a Žďorp" nebo „Poletíme?". Na divadelním pódiu viděli návštěvníci pantomimu a pro děti byla připravena výtvarná dílna. Vystaveny byly plakáty, které vytvořily děti z vamberecké základní školy. Na zájemce čekala také žonglérská škola.

Na první ročník Vamberáku lákala známá kapela Mňága a Žďorp i pantomima