Nešlo však o příslušníky Armády České republiky. Usadili se tu členové klubu vojenské historie z Dobrušky se vzdělávacím programem pro první dva ročníky maturitních tříd kostelecké střední školy.

Akce nazvaná Proti proudu času měla za úkol žáky seznámit s tím, jak v různých dobách vojáci žili a umírali na bojištích. Divácky nejzajímavější byly tři scénky, přičemž dvě z nich se vztahovaly k období II. světové války s ní související okupace českých zemí Německem.

Na každého zapůsobila ukázka toho, jaké otřesné metody používalo v období heydrichiády gestapo. Třetí ukázka diváky zavedla do roku 1866, kdy u Hradce Králové proběhla pro Rakousko nešťastná válka s Pruskem.

V komponovaném pásmu nechyběla ani videoprojekce, vedoucí klubu a iniciátor akce Radek Měch do programu zařadil také pasáže přednáškového charakteru. Atraktivní byla výstava dobových zbraní a výstroje.

Studenti si mohli vše prohlédnout a hlavně vyzkoušet. Představení pro žáky střední zemědělské školy v Kostelci n. O. bylo z hlediska členů dobrušského klubu přátel vojenské historie premiérou. Navíc jsou vrstevníky publika, pro které vystupovali. Téměř všichni navštěvují Střední školu – Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce. K aktivní zájmové činnosti je přivedl posluchač 4. ročníku Radek Měch.

V Kostelci Radkovi pomáhali: Michal Vavrečka, Michal Adámek, Nikola Volfová, Karin Brožová, Lucie Ďuráčová a Martin Koranda. Studenti z Dobrušky nám na sebe prozradili, že by v budoucnosti chtěli poněkud upravené, zkrácené a kompaktněji zpracované pásmo nabídnout středním a základním školám v regionu.

Děkujeme jim za pěknou akci a přejeme úspěšné pokračování.   Ladislav Miček, učitel SŠZE a SOU CHKT v Kostelci nad Orlicí

Členové klubu vojenské historie z Dobrušky vzdělávali první dva ročníky maturitních tříd kostelecké střední školy.