"Bývalý promítací sál bude největší oříšek. Je předmětem největších stavebních úprav. Je to velká místnost, která má vysoký strop. V polovině bude místnost přepažena stropem novým a po délce přepažena stěnou, která od sebe bude předělovat místnost pro dospělé a místnost pro děti. Místo balkonu bude multifunkční sál," uvedl Karel Štrégl, vedoucí rychnovské kultury. V bývalém bytě, který ke knihovně náležel, bude čítárna. Z ní se půjde ven do zahrady, kterou budou moci čtenáři během příznivého počasí využívat.

Knihovna, která vlastní asi 100 tisíc knih, nyní sídlí v nevyhovujících prostorách ve společenském centru. Problém je hlavně s kapacitou. "Díky přestěhování knihovny vzniknou nové prostory pro základní uměleckou školu. To je to jádro. Vytvořit prostory pro vzdělávání," uvedl starosta Rychnova Jan Skořepa.

Náklady budou sto milionů korun, 90 milionů pokryje dotace. "Práce začnou letos v září, do konce příštího roku musí být hotovo, abychom nepřišli o státní dotaci," uvedla místostarostka Rychnova Jana Drejslová.

Stará budova kina v Rychnově projde rekonstrukcí za 100 milionů. Změní se na knihovnu.Zdroj: Archiv