Proto se i Vamberk zapojí do sítě cyklostezek. Nejprve ale musí vyřešit koupi pozemků.

Studie proveditelnosti, kterou zpracoval na sklonku roku jeden ze zastupitelů, už je hotová. Nyní ale město stojí před nejkomplikovanějším problémem: výkupem pozemků.

Následovat bude projektová dokumentace pro územní řízení a pak teprve Vamberk i Doudleby zhodnotí své šance na získání dotace na výstavbu cyklostezky.

„Nevím, kdy by se stezka měla začít stavět. Těžko říci, zda to bude letos. Od zkušenějších kolegů víme, že výkupy pozemků jsou mnohdy složité. V našem případě bude asi problém s jedním majitelem, který žije ve Švýcarsku. Takže uvidíme, jaká s ním bude komunikace," řekl starosta Vamberka Jiří Mazúch.

Na kolik stavba cyklostezky přijde, zatím ještě není jasné. Podle Jiřího Mazúcha to může být deset až třináct milionů korun. Záleží na tom, za kolik se podaří vykoupit pozemky.

„Cyklostezka povede po dvou katastrálních územích, po vamberském a doudlebském, přičemž z hlediska technického provedení je náš úsek méně konfliktní, protože trasa v doudlebském katastru bude muset křížit podjezdem železniční trať v prostoru Mníšku, mostkem přes náhon a přemostit řeku lávkou u fotbalového hřiště. Budeme však ruku v ruce postupovat s městysem tak, abychom na její realizaci získali dotaci společně," uvedl Jiří Mazúch.

Podle starosty městyse Jiřího Kaplana je zatím cyklostezka ve stadiu dlouhodobých příprav.

„Je to společná akce a každý zatím na svém katastrálním území připravuje nejvhodnější trasu. Větší problémy budou asi ve Vamberku než v Doudlebách. Zatím ani není žádný projekt, je to jen trasa na našem území v délce asi osm set metrů, určená územním plánem. Celá cyklostezka bude dlouhá asi 2,2 kilometru," vysvětlil Jiří Kaplan.

Ten se s vamberským starostou Jiřím Mazúchem sejde na konci jara, kdy si vymění informace o tom, co se jim podařilo dát dohromady.

„Je to naše společná myšlenka. Když se otvíral jižní obchvat Vamberka, tak se cyklistům znemožnilo dostat se z Vamberka do Doudleb. Proto jsme si řekli, že se budeme snažit tuto situaci řešit. Teď jde o to, jestli nám to vlastníci nemovitostí dovolí," dodal Jiří Kaplan.