„Posun v této věci jednoznačně vítám, přestože není zcela jasné, co bude zákon přinášet pro jednotlivé případy zablokovaných pozemků," uvedl Michal Moravec, starosta Dobřan.

V pohledu na současné politické tahanice okolo nového zákona je spíše optimista a věří, že uplatňování zákona se může nanejvýše oddálit.

Po vyjasnění vlastnických vztahů k pozemkům, které by obec potřebovala pro svůj rozvoj, chce starosta oslovit jejich vlastníka s nabídkou.

„V katastru obce jsou pouze soukromé pozemky, na nichž lze stavět. Obec žádnými nedisponuje. Zájem lidí o výstavbu rodinných domů jsme přitom zaznamenali," dodal Michal Moravec.

Podobně to vidí jeho kolega z Potštejna. „Zákon nemusí být vždycky spravedlivý, ale rozhodně dopomůže obcím a městům k rozvoji," prohlásil tamní starosta Petr Dostál. Ví o čem mluví, protože úzký pruh země, se kterým se v současnosti nemůže nakládat, blokuje rozšiřování výstavby směrem na Doudleby.

Přestože za ním se ještě nacházejí pozemky, na nichž lze stavět, nedá se k nim přivést například vodovod nebo obslužná komunikace. Starosta však doufá, že nyní se celá záležitost rozhoupe.

„Selský rozum mi říká, že v dlouhodobém horizontu je odluka státu a církve výhodná. Ze svých daní teď stejně dáváme církvím na platy duchovních nebo rekonstrukci nemovitostí," vysvětlil svou pozici Petr Dostál s tím, že přijetí zákona byl krok správným směrem.

Až bude jasný vlastník klíčového pozemku, hodlá se na něj obec obrátit s nabídkou k jednání. Tomu se církev bránit nebude.

„Jakmile se vyjasní otázka vlastnictví a také to, jak lze který majetek využít, budeme jednotlivé žádosti individuálně řešit. Rozhodně nechceme městům a obcím bránit v jejich rozvoji," uvedl Petr Suchomel, sekretář královéhradecké diecéze.

Budoucím jednáním se staronovým vlastníkem atraktivních pozemků se nebrání ani v Pohoří, ačkoliv pro tuto obec to v současnosti není priorita.

„Nikam spěchat nemusíme, protože jsme před časem vykoupili jiné pozemky od fyzických osob a ty chceme nyní nabídnout zájemcům," řekl starosta Zdeněk Krafka.

Také on věří v konečné vypořádání majetkoprávních vztahů, ačkoliv podle jeho názoru se tyto věci měly vyřešit už mnohem dříve. V době krize to totiž jitří mnohem více emocí a přispívá k nevraživosti ve společnosti.

Obce čekající na nový zákon

DOBŘANY – Zablokovaný je jediný pozemek, na kterém by obec mohla zajistit výstavbu rodinných domů.

POHOŘÍ – V územním plánu obce se počítá i se zástavbou pozemku, který je nyní blokován zákonem. Obec zatím našla náhradní řešení.

POTŠTEJN – Rozšiřování zástavby v lokalitě Doudlebská brání úzký a dlouhý pruh církevního pozemku. Sítě tak nemohou pokračovat dál.