Bez toho by se ocitla v insolvenci. Pod náchodský špitál spadá i rychnovská nemocnice.

Z rezervy na podobné případy

Krajští zastupitelé jednali o žádosti nemocnice, která je sice akciovou společností, ale patří Královéhradeckému kraji, na úhradu nákladů za plnění závazku veřejné služby z minulých let. Zjednodušeně řečeno: nemocnice musela poskytnout péči, ale ta pro ni byla s ohledem na nastavení financování ztrátová. Ztrátu by měl kraj jako vlastník dorovnat.

Na takové případy měl kraj v rezervě 50 milionů korun, které včera tím pádem dostala náchodská nemocnice, jež je na tom ze všech ostatních kraji patřících špitálů s dluhy nejhůře.

Je to i tím, že k ní patří nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, zařízení v Jaroměři, v Broumově a v Novém Městě nad Metují.

„Nemocnice není schopna ze svého hospodaření uhradit takto velkou ztrátu," zdůvodňovala krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková. Podle ní odbor zdravotnictví krajského úřadu provedl kontrolu závazků nemocnice.

„Skutečně shledal, že platby poskytnuté jí v minulosti nepokryly tyto ztráty na odděleních a vzniká rozdíl ve financování," dodala Třešňáková. Kraj jinak provoz nemocnice dotuje. Radní také potvrdila, že náchodská nemocnice je nyní nejzadluženější z krajských nemocnic.

Rozdílná řešení výborů kraje

Zatímco zdravotní výbor kraje nebyl schopný věc schválit, na finančním výboru však toto řešení prošlo hladce. Schvalování peněz na pomoc zdejšímu špitálu se přesto včera neobešlo bez diskuze a různých názorů zastupitelů. Proti výši dotace vystupoval zastupitel Pavel Trpák.

„Rozumím tomu, že Náchod nutně potřebuje 50 milionů. Tuto otázku projednal zdravotní výbor, usnesení nebylo přijato… To, co se odehrává, je v určitém smyslu trest pro rozumně ekonomicky hospodařící nemocnice a pokud se do budoucna chceme vyhnout problémům, tak bychom tu částku měli rozdělit tak, aby i jiné nemocnice z těch padesáti milionů nějaké peníze dostaly," tvrdil Trpák.

Hasí se požár 
v nemocnici

Na Trpákovo vystoupení reagoval náchodský starosta Jan Birke. „Chápu ambici pana kolegy Trpáka a rozumím tomu, protože zdravotnický výbor má zastupovat všechna zdravotnická zařízení, ale tady, pane kolego, není možné na to pohlížet jedním metrem. My hasíme požár v náchodské nemocnici a je potřeba vrátit hru zpět na zem, zklidnit situaci, oddlužit nemocnici částkou padesáti milionů. Budu hlasovat jednoznačně pro," prohlásil Jan Birke.

Starosta Jan Birke na krajském zastupitelstvu připomněl, že ekonomická situace krajských zdravotnických zařízení není vůbec růžová a mezi okresními nemocnicemi jsou různé disproporce, ale dá se podle něj předpokládat, že bude-li za této vlády změna vyhlášky o úhradách poskytnuté péče, pak dotace na oddlužení nemocnice už nebudou zapotřebí v takové výši.

Peníze na řešení toho, co právě pálí

Krajský zastupitel a primář interny náchodské nemocnice Jiří Veselý upozornil, že pomoc kraje není trestem pro ostatní nemocnice, ale pomocí tam, kde je to zapotřebí, a kraj to činil i dříve v jiných případech, třeba u nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, když byla ještě samostatná.

Jiří Veselý vysvětloval, že nejde o to, aby každá nemocnice z oněch padesáti milionů korun v rezervě dostala svůj díl, ale je to určeno na ty problémy, které právě pálí.

Zastupitele Pavla Šubra zajímalo, jak moc je situace vážná. Ptal se, zda nedojde-li k alespoň částečné úhradě závazků náchodské nemocnice, zda jí skutečně hrozí insolvence. Radní Třešňáková odpověděla: „Náchodská nemocnice vzhledem k tomu, jaké má závazky, je silně ohrožena insolvencí.“ Závazky jsou podle ní i starší jednoho roku.

Zastupitel a broumovský primář Miroslav Švábl Trpáka podráždil slovy o tom, že na rozdíl od náchodské nemocnice mají sice nemocnice v Jičíně a v Trutnově hezky opravené „dvorky“, ale špitál v Náchodě nikoliv a ještě, na rozdíl od jiných nemocnic, k němu patří další zdravotnická zařízení, o která se také musí starat.

Trpák se ohradil s tím, že je to podle něj neférová poznámka. Na adresu náchodské nemocnice opáčil: „…že v Náchodě se mělo investovat před dvaceti lety, je srozumitelné. Je chyba jen Náchoda, že to neudělali.“

Birke: Řešme problém věcně

Nemocnice však patří po vzniku krajů Královéhradeckému kraji a ten rozhodoval a rozhoduje o investicích. Do dnešní situace se zkrátka dospělo vývojem. Proto zareagoval starosta Birke. „Nekontaminujte tu debatu,“ upozornil kolegy zastupitele.

Uvedl, že chápe, že jsou zvoleni za okresy a neshodnou se asi na tom, která nemocnice by na tom měla být lépe, ale podle něj je potřeba vést debatu věcně. „Tady jasně a prokazatelně hrozí problém náchodské nemocnici. O tom, co tady všechno předcházelo, to je zbytečné už hovořit,“ mírnil debaty Birke.

Jiří Veselý pak upozornil, že je rád, že jiné nemocnice jsou v pořádku a je pro to, aby se investiční a provozní dotace rozdělovaly všem stejným metrem, ale poté, co budou také všechna zdravotnická zařízení na stejné úrovni.

Zatímco do jiných nemocnic se totiž dříve investovalo, náchodská nemocnice byla prakticky bez velkých investic a stále čeká na kompletní modernizaci a stavbu nových pavilonů.