Anna Matějková z Vamberka je známá především svými semináři o osobním rozvoji. Netají se skutečností, že je i reiki mistr učitel.

Nejdůležitější je pro ni teď psaní, a proto na výstavě nesměly chybět její dvě nejnovější publikace. První nesla název Harmonie a radost s Annou 1. Obsahuje krátké úvahy, trefné básně a 15 mandal, které si čtenář může podle své fantazie a nálady vybarvit. Právě samotná výtvarnice Veronika Vodičková z Rychnova se podílela na tvorbě mandal. Kniha má ve čtenáři vzbuzovat pocit klidu a harmonie v duši. Publikace byla zvolena do ankety ,,Nejzajímavější kniha", stejně jako druhá zajímavá publikace s názvem Anna: Život jako skládanka, kterou tvoří sbírka úvah o životě. Svým humorným a laskavým podáním vyvolává ve čtenářích pocity k zamyšlení.

Novinkou se staly Veronikou ručně malované motivační záložky a přáníčka, na kterých se společně podílely. Na výstavě v Rychnově se zviditelnily i díky tvůrčímu koutku, kde si účastníci mohli vybarvovat mandaly.

Odpoledne proběhla beseda na téma Jak se odrazit ode dna? Cesta ke štěstí, kde Anna hovořila o tvorbě i běžných životních situacích. Znají se prakticky od doby, co se nadaná umělkyně Veronika narodila. „Její teta je vlastně moje nejlepší kamarádka," říká Anna. Jejich spolupráce vypukla v den, kdy se Anna Matějková rozhodla zviditelnit a obohatit své besedy scénického čtení.

Jejím cílem bylo své vyprávění zpestřit o hudbu a obrazové znázornění. „Když to čtete sama, víte, jaký do toho máte dát důraz a je to jiné, než když si to člověk čte sám pro sebe," prozradila.

V roce 2014 oficiálně navázala spolupráci s bubeníkem Davidem Andršem a výtvarnicí Veronikou Vodičkovou. Následující rok 2015 byl věnován vzniku nakladatelství ŽIVOT. Ke spolupráci Anna řekla „Nezáleží mi na tom, jaká ta hudba nebo obrázky jsou, pro mě je nejdůležitější ten člověk." Veronika je vystudovaná umělkyně a nápady jí opravdu nechybí.

,,Nikdy jsem nevěřila, že se budu grafice věnovat, ale prostě mě to baví," říká Veronika. Jejich společné tvorbě přispívají především túry, které si užívají ve svém volnu. Anna Matějková se snaží čtenáře a posluchače ve svých dílech především motivovat a přimět je k zamyšlení se nad svým životem. Právě jejich setkání berou za svůj největší úspěch. Do budoucna mají v plánu pokračovat ve své tvorbě a umění.

Markéta Bernardová