Renesanční zámek nejprve zabavili otci dědičky Josefu Colloredo-Mansfeldovi 12. února 1942 nacisté s odůvodněním, že projevoval „Říši nepřátelské postoje." V roce 1945 připadlo opočenské panství na základě Benešových dekretů státu.

Podle Dany Mazákové, předsedkyně senátu Krajského soudu, se sice stala křivda, a to hned dvojnásobná, Krajský soud je ale vázán nálezy Ústavního soudu, proto nemohl rozhodnout jinak.

Rasová perzekuce při konfiskaci, což byl jeden ze stěžejních argumentů pro odvolání, se prý neprokázala. A to i přes to, že babička Kristiny Colloredo-Mans-feldové, princezna Berta, byla židovského původu a její majetek právě z tohoto důvodu zkonfiskovali nacisté.

Dědička se nevzdala

Spor o opočenské panství trvá déle než čtvrt století. Soudy, které řeší případ opakovaně od roku 1995, rozhodovaly převážně v neprospěch žalobkyně.

Zásadní zlom nastal v roce 2003, kdy byl na základě rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové renesanční zámek v Opočně Kristině Colloredo-Mansfeldové navrácen. Vlastnila jej až do roku 2007, kdy byl na základě obnoveného řízení opět předán do péče státu. Následovalo několik odvolání a ústavní stížnost, které Ústavní soud vyhověl. Na základě Listiny „Každý má právo vlastnit majetek," shledal, že byla porušena ústavní práva stěžovatele a rozhodl o novém projednání případu.

Zámecké poklady za miliardu
Zámecký mobiliář má nevyčíslitelnou hodnotu, znalci bývá odhadován na více než miliardu korun. Jeho součástí je unikátní obrazárna čítající 68 obrazů nebo věhlasná sbírka zbraní, nejcennější v Evropě.

Kristina Colloredo-Mans-feldová sice dosáhla obnovení řízení, soudy nižší instance však předchozí verdikty nezměnily. Proto podala další ústavní stížnost. Ta je jednou ze dvou zbývajících možností, jak zámek získat zpět, druhou je obrátit se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten už jednou konstatoval, že české soudy porušily práva bratra Jeroma Colloredo-Mannsfelda na spravedlivé soudní řízení, když žádal o navrácení zámeckého mobiliáře.

Pro mě je to jasná věc, zámek je náš. Budeme i nadále čekat," řekla dědička po jednání Krajského soudu v Hradci Králové, kterého se osobně zúčastnila.

Z historie rodu Colloredo-Mannsfeldů

První zmínky o italsko-rakouském rodu Colloredo-Mannsfeldů pocházejí z 11. století. Do českých zemí přišli během třicetileté války, získali zde majetek i postavení mezi českou šlechtou.