Organizátorem schůzky byl Jiří Daniel, který je navíc hlavním manažerem akce Inovace na česko-polském pomezí, a nechyběl zde ani zástupce z polské strany Pawel Ulaszewski.

Jiří Daniel na setkání vyprávěl o tom, jak vlastně taková spolupráce mezi institucemi a podnikateli na česko–polském rozhraní vypadá, a také příchozí seznámil s výhodami, které podle jeho názoru přináší.
Hlavním plusem prý je, že dochází k široké výměně informací mezi oběma stranami.

V Česku se na ní podílí rychnovské sdružení Region Panda, v Polsku Sudecká průmyslovo  – obchodní komora Swidnice.
Komora ve Swidnici, která nese jméno po městě kde sídlí, je členem řady institucí a organizuje různá školení pro podnikatele.

Na nich se jim  snaží pomoci v rozvoji.  V této části Polska se podobným aktivitám věnuje jen ona, pro spolupráci s Čechy je tedy důležitá.
„Máme velmi dobré informace o polském trhu a pochopitelně i o tom českém, jelikož vše funguje na principu oboustranné spolupráce. Jejím velkým plusem je rychlost. Dříve se jednalo spíše o teoretickou výpomoc, v současnosti je všechno převedeno do praxe," prozradil Pawel Ulaszewski.
Obě strany se podle jeho slov snaží vyhledávat vhodné partnery pro obchod.

Aby je nacházely snáze, existuje systém vyhledávání partnerů.
Najdou odpovídající protějšek k jednání
Funguje tím způsobem, že v Polsku například vědí, že z Čech přijede jistý podnikatel a hned pro něho hledají odpovídající obor a firmu.
On už pak nemusí zdlouhavě sledovat informace v databázích. Spolupráce obou stran je tedy velmi úzká.
Na aktivitách spojující Čechy  a Poláky se podílí i sdružení Bonton. To organizuje například výměnné pobyty mezi školami.
„Už máme naplánovaný termín na červen příštího roku, kdy pojedeme do odborné školy do Polska. Bude to výměnný pobyt, nejen pro žáky, ale také pro personál. Budeme se na něm všichni snažit navázat spolupráci. Chceme, aby se jednalo o školu se stejným zaměřením, jaké má ta naše," vysvětluje ředitel Podorlického vzdělávacího centra v Dobrušce Vladimír Voborník.
Smysl česko-polské spolupráce je pomoc podnikatelům, ať už to jsou pouze malinké firmy či větší společnosti, i institucím jako jsou například  školy.
„Největším přínosem je dle mého názoru fakt, že všichni obyvatelé regionu k sobě mají blíž. Určitě se díky tomu zmírní politické napětí mezi státy.

Je tu bohužel jazyková bariéra, která se však podle mě pomocí těchto přeshraničních projektů smaže," vysvětluje Jiří Daniel, jeden z těch, kteří za aktivitami stojí.
„V Polsku máme celou řadu partnerů, ať už pro podnikatele nebo pro média. Naši sousedi mají daleko lepší přístupové podmínky z Evropské unie. Maji proto vyšší kvalitu potravin, např. uzenin, ryb, zemědělských výrobků. Je nesmysl, že dovážíme zboží z tak obrovských dálek, když máme kvalitní hned u našeho souseda," tvrdí Jiří Daniel.
„Výpomoci" se nebojí ani města
S česko-polskou spoluprácí mají zkušenost i některá města v okrese.

Jedná se například o Rychnov nad Kněžnou, který spolupracuje s Klodzkem.
„Vycházíme si vstříc. Podnikatelské aktivity mají v rámci unie obrovský prostor, který by bylo škoda nevyužít," poznamenala místostarostka okresního města Michaela Zimová. (star)