Akce Ukliďme Česko
Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Společně v sobotu 16. dubna, může se ale uklízet i v jiné dny.

Organizátoři mají pod palcem skupinku dobrovolných uklízečů. Ti vyplní registrační formulář a na interaktivní mapě úklidů si vyberou jim nejvíce sympatickou skupinu, ke které se připojí.
V sobotu 16. dubna se pak sejdou na místě činu a uklidí. Společně.
             www.uklidmecesko.cz

Právě v těchto dnech totiž vrcholí veřejná akce Ukliďme Česko, ta připadá na 16. dubna, uklízí se ale i v jiné dny. Cílem je zbavit přírodu nepořádku a zajistit lepší životní prostředí.

V Deštném v Orlických horách se pustí do úklidu dobrovolníci už poněkolikáté, tentokrát 23. dubna. „Celou obec uklízíme společně již potřetí, poprvé jsme se do úklidu pustili sami. Už druhým rokem se ale zapojujeme do této dobrovolnické akce," prozradila starostka Deštného v Orlických horách Alena Křížová.
Ukliďme Česko si lidé na Rychnovsku velmi oblíbili, nejen, že se všichni sejdou, ale zároveň udělají i něco pro své prostředí.
V okrese uklízí nejen obce, zapojují se také různé spolky. „Do úklidu celé vesnice se pustí mladí hasiči již tuto sobotu. Tento spolek celou akci organizuje," vysvětluje starosta Bystrého v Orlických horách Leoš Ševc. Děti si tak na vlastní kůži vyzkouší, jak je úklid okolní přírody důležitý.

V sobotu se do jarního úklidu přírody pustí také v Bolehošti, a to pod názvem Zelená sobota. Do akce se mohou zapojit nejen děti, ale i jejich rodiče. Nebude chybět ani sběr objemného odpadu.
Uklízet se bude i v dalších obcích, zapojí se například v Rychnově nad Kněžnou, Černíkovicích či Očelicích. V Dobřanech se pustí do veřejné očisty přírody už tento čtvrtek.

Černé skládky 
na programu

Organizátoři i samotní dobrovolníci se zaměří také na problematiku černých skládek, jedná se totiž o dlouhodobě neřešený problém. Obyvatelé, kteří chtějí udělat něco s životním prostředím a pomoci mapovat černé skládky, nechybí ani v Borohrádku. O čistou přírodu se místní postarali už 
9. dubna, uklidili celou obec i místní část Šachov.