Tři čtvrtě roku všemožných jednání, ale doposud bez výsledku. Solnice, dvoutisícové městečko v srdci bouřlivého rozvoje automobilové průmyslové zóny na Rychnovsku, začíná tížit vážný problém. Chybí zubař. Ten dosavadní totiž odchází do důchodu.

„Nabízíme i zvýhodněné bydlení v městském bytě, ale zatím se nikdo nenašel,“ uvedl solnický starosta Jan Hostinský s tím, že i přes vstřícné kroky města se zatím nového stomatologa najít nepodařilo.

Místní tak musí využívat služeb jiných ordinací, někdy i desítky kilometrů vzdálených.

Podle starosty Jana Hostinského se však nejedná jen o problém Solnice. V průběhu jednoho roku se v regionu chystá odejít do důchodu dalších přibližně sedm zubařů.

„Problém bude skutečně regionální. Lidé se samozřejmě snaží získat zubaře jinde, ale těch je velký nedostatek,“ dodal solnický starosta.

„V současné chvíli připravuje výběrové řízení na zubaře Všeobecná zdravotní pojišťovna, ale je otázka, jestli se nějaký zubař přihlásí,“ dodal starosta Solnice Jan Hostinský. Podle jeho slov by mohl pomoci příchod zubních lékařů ze zahraničí. Ostatně i o tuto alternativu se zatím vedení města marně měsíce snaží.

„Od února jsem měl přibližně osm různých jednání. S firmami, se zdravotními pojišťovnami či krajem. Narážíme však na to, že je to neřešitelné,“ dodal starosta.

Zástupce zubařské komory však „mýtus“ o nedostatku lékařů vyvrací.

Zástupce zubařů vidí problém i jinde

„Zubních lékařů je rekordně mnoho. Problém je, že nepřibírají pacienty zdravotních pojišťoven, neboť ty velmi málo platí,“ uvedl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler s dodatkem, že komora intenzivně s pojišťovnami jedná o problematice úhrad.

Další z důvodů, proč se mladí zubní lékaři do malých měst zrovna nehrnou, je i omezené množství služeb, ale také otázka životního stylu. Fenoménem současné doby je tak to, že stomatologové zůstávají především ve větších městech. Prezident České stomatologické komory nesouhlasí ani s tím, že by řešením byli nezkušení zubaři ze zahraničí, tedy v nejčastější míře z Polska či Ukrajiny.

„Určitě nejsou řešením lékaři z ciziny bez aprobace. Jakmile udělají zkoušku, 60 procent jich končí ve velkoměstech a nechtějí pracovat pro zdravotní pojišťovny,“ uvedl Roman Šmucler.

Podle ČSK je lékařů na Rychnovsku dostatek. Problém tak spočívá v malém ohodnocení ze strany zdravotních pojišťoven.

„Oblast má svoji zdravotní pojišťovnu, která má zájem držet lidi kolem Škodovky. Je to jen o tom, aby se do stomatologie a Rychnovska přesunuly peníze. Osobně jsem to řešil a poradil jim řadu možných řešení,“ okomentoval problematiku Roman Šmucler s dodatkem, že počet zubních lékařů v České republice roste rychleji, než počet obyvatel.

Obyvatelům Solnice tak nezbývá doufat v lepší časy, ale také v to, že se problém opravdu nepromění v časovanou bombu regionu.