Rychnovsko patří k okresům nejméně zasaženým nákazou covid 19 v celém Česku, ale co je mu to platné, platí tu stejná pravidla jako kdekoli jinde. Nouzový stav a opatření s ním spojená zasáhnou také do nadcházejícího věhlasného setkání sokolníků v Opočně. Jde již o 53. ročník akce, která se tradičně těší hojné účastni z Česka i zahraničí. Letos to bude jiné, a to i pro veřejnost, pro kterou je tato akce v Opočně lákavou podívanou. Tentokrát si na ni bude muset nechat zajít chuť. Setkání sokolníků se sice bude konat, ale bez přítomnosti diváků.

"Veřejnost bude vyloučena z nástupů a obhlídky ustájených loveckých dravců v parku a organizační výbor ručí za vstup nejvýše dvaceti sokolníků. Budou zrušeny veřejné ukázky v sobotu 10. října a přednáška o chladných zbraních 8. října včetně pátečního společenského večera," uvedl předseda Klubu sokolníků Jiří Veselý.

A jak potvrdil Petr Kolomazník z Klubu sokolníků, setkání se bude muset obejít i bez mezinárodní účasti. "Je to špatné, ale jsme rádi, že nakonec ročník zachováme a budeme ho moci uspořádat alespoň v takto omezené podobě," podotkl.

Hasiči - ilustrační foto
Požár slámy zaměstnal šest jednotek hasičů

Aby akce mohla "vyhovět" všem podmínkám, v nichž je mimo jiné možnost shromažďování ve skupinách limitována počtem dvaceti lidí venku a ve vnitřních prostorách 10 osobami, bylo třeba sáhnout také k dalším opatřením.

"V letošním roce bude zrušena soutěž sokolů ve stoupavém letu 7. října. Účastníci i hosté mají povinnost být vybaveni rouškami a dodržovat rozestupy po celou dobu opočenského setkání. Registrace účastníků proběhne v Kodymově domě tak, aby nešlo k hromadění účastníků v organizační místnosti v počtu více než deseti," vysvětlil Jiří Veselý.

Diváci neuvidí ani nástupy a výřady, které v přechozích letech mohli sledovat na nádvoří zámku. 

"V loveckých skupinách se akce účastní nejvíc 20 osob, to jest sokolníků včetně místních myslivců. Srazy jednotlivců v loveckých skupinách budou mimo město Opočno na předem stanoveném a známém místě," dodal Jiří Veselý.

Ilustrační snímek
Na Náchodsku se navzdory varovné barvě střední školy nezavřou