Na nádvoří zámku totiž včerejším dnem začalo v pořadí již 48. Mezinárodní setkání sokolníků. Sešlo se zde na 95 sokolníku s různými dravci. Čtvrteční dopolední zahájení odstartovalo sokolnický lov. Jemu předcházela středeční schůze v Kodymově národním domě.

Dravci se předvedou veřejnosti

Majestátní akce potrvá až do soboty 10. října. Kromě tradičních honiteb jsou připraveny ukázky výcviku dravců pro veřejnost na Vodětínském kopci v Opočně. Pro sokolníky je dále připraven společenský večer, který se koná od dvaceti hodin na myslivecké chatě v Byzhradci.
Sokolníci do Opočna přijeli s orly, káňaty, jestřáby či rarohy. „Nejčastěji jsou zastoupeni orel skalní a jestřáb lesní," uvedl vrchní lovčí akce Zdeněk Havránek. Podle něj se za celé setkání podaří všem dravcům ulovit zhruba pět desítek zajíců a pět desítek bažantů, orli uloví také každoročně kolem pěti kusů srnčí zvěře.

Staletá sokolnická tradice pokračuje

Opočenský zámek letos přivítal sokolníky nejen z České republiky, ale i z mnoha dalších evropských zemí.
„Toto setkání patří ke světové špičce. V málokteré zemi mají sokolníci tak prestižní setkání. Staleté sokolnické tradice se dodržují také například na Slovensku, v Rakousku či v Německu," prozradil již dříve předseda klubu sokolníků Petr Zvolánek.
Sokolníci se v Opočně setkávají pravidelně, letos již po osmačtyřicáté. Klub sokolníků byl totiž založen v Opočně již v listopadu 1967.
Od té doby se sokolníci pravidelně každoročně setkávají právě na tomto místě. Postupem času se tato akce stala velmi prestižní událostí.

Vyvrcholením každého dne je večerní výřad ulovené zvěře, kdy se vzdává pocta zvěři, kterou dravci v jednotlivých honitbách ulovili.
Tento ceremoniál je doprovázen také loveckými fanfárami troubenými na lesní rohy. Večerní nástupy navozují nezaměnitelnou atmosféru.
Sami sokolníci si velmi váží možnosti lovit v honitbách. Tu pak mají hlavně díky myslivcům. Ti se o zvěř velmi dobře starají, což je potřebné zvláště v posledních letech, neboť stavy zajíců a bažantů klesají.