„V Opočně vznikne dům pro seniory, ve kterém počítáme s kapacitou 34 lůžek. Část z nich bude určena pro nejtěžší stadia Alzheimerovy nemoci,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán a dodal, že rada kraje minulý týden vybrala zhotovitele.

Ten během tří měsíců zpracuje projektovou dokumentaci. Kraj chce vysoutěžit dodavatele tak, aby se přes letošní zimu už pracovalo na vnitřní rekonstrukci a příští rok se podařilo dům pro seniory otevřít.

„Vzhledem k tomu, že kraj potřebuje zajistit přístup k darované budově, je součástí darovací smlouvy i možnost využívat pozemek kolem budovy, který vlastní město. V podstatě to jsou veškeré venkovní plochy v areálu,“ doplnil radní Václav Řehoř odpovědný za krajské investice.

Jak dále upřesnil, Královéhradecký kraj v dalších letech vyčlení ze svého rozpočtu na náklady spojené s přípravou projektu 1,3 milionu korun a na rekonstrukci necelých 69 milionů korun.

Využití státní dotace na tuto investici v rámci programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb, který vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, závisí na výši finančních zdrojů v programu.

„Požadavek na financování rekonstrukce bývalé nemocnice v Opočně odpovídá Strategii Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb na období 2018 až 2026,“ sdělil náměstek Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí.

Provoz zařízení bude zajišťovat zapsaný ústav, jehož zakladateli jsou města Opočno a Dobruška, kterému bude objekt po dokončení Královéhradeckým krajem přenechán do užívání.

Vizualizace možné budoucí podoby areálu rychnovské nemocnice s novým pavilonem.
Přístavbě rychnovské nemocnice nepomohlo ani vládní usnesení. Peníze nejsou