Že se ve chvíli, kdy zabil jedenadvacetilho Radka Svobodu a jeho bratra postřelil, nebránil. Koblížek střílel pod vlivem alkoholu, s bratry se dostal do konflitku v nočním kubu Stodola, kde dělali ochranku.
„Jsem přesvědčená, že naplňuje známky zločinu vraždy," řekla žalobkyně krátce poté, co se odvolala.
Kauza se tak od hradeckého krajského soudu, který včera Koblížka potrestal dvouletou podmínkou, vrátí k Vrchnímu soudu v Praze. Ten už jednou verdikt krajského soudu přehodnotil – nezdálo se mu zproštění viny, k němuž došlo na podzim minulého roku.

MÝLIL SE, NEBYL
V OHROŽENÍ ŽIVOTA
Tento postoj vycházel z toho, že se Koblížek cítil
v ohrožení života, když ho bratři začali nahánět kvůli tomu, že jeho bratr nastříkal do prostoru diskotéky
pepřový sprej.
Soudce Petr Mráka však názor změnil a včera, 
10. června, v 10 hodin, 10 minut prohlásil o Koblížkovi: Je vinen. Pak přidal verdikt o podmíněném trestu.
„Soud přehodnotil stanovisko. Obžalovaný se mylně domníval, že mu bratři chtějí ublížit, případně ho zabít. Padla tam ta výhrůžka: My tě sejmeme. Na druhou stranu věděl, že je přivolána policie. Jednal 
v omylu, proto to nelze považovat za úmyslný trestný čin, ale nedbalostní," vysvětlil Mráka.
„Pro mě je podstatné, že soud uznal, že okolnosti byly takové, že se můj klient domníval, že mu jde o život nebo o těžké zranění," reagoval Koblížkův obhájce Jiří Teryngel.
Druhá strana (státní zástupkyně a zmocněnec poškozených Pavel Jelínek) 
s názorem soudu ani obhájce nesouhlasí. Tento rozpor vychází především 
z jednoho faktu. Soud považuje výpověď bratrů Svobodových za nevěrohodnou, zatímco státní zástupkyně si myslí pravý opak.
„Z konečné verze vyplývá, že nepřišli s obžalovaným do fyzického kontkatu. Přitom Roman Svoboda krátce po události podával vysvětlení, že ho bratři doběhli. Ale vzdálenost se protahovala až na konečných jedenáct metrů. Výpovědi působí tak, že se bratři snaží stavět do lepšího světla," prohlásil Mráka.
Žalobkyně Faltusová naopak upozornila, že Vrchní soud se přikláněl spíše
k svědectví bratrů než obžalovaného.
„V životě obžalovaného se jednalo o jednodenní exces, proto jsme zvolili podmínku," ozřejmil ještě výši trestu soudce Mráka.

Syn utekl ze soudní síně, otec se čílil do mikrofonů: Hanba! Byla to vražda
Při minulém rozsudku jedna z příbuzných bratrů Svobodových, kteří jsou poškozenými v případu Pavla Koblížka, omdlela. Neunesla, že byl strážník zproštěn viny.
Ani tentokrát se rozhodující chvíle soudního procesu neobešly bez emocí.
V době, kdy předseda senátu Petr Mráka vysvětloval, proč Koblížek dostal podmíněný trest, vyběhl ze síně Lukáš Svoboda, mladý muž, kterého Koblížek postřelil, a bratr zabitého Radka Svobody.
Jeho otec Roman pak na chodbě hodnotil rozhodnutí soudu. Mluvil do mikrofonů, což pro něj není nějak výjimečná situace. Svoboda senior je totiž povoláním kameraman.
Romane, zhodnoť rozsudek, zaznělo od reportérů. Většina 
z nich se se Svobodou dobře zná, proto došlo na tykání.
„Jedním slovem," nadechl se k odpovědi. „Hanba. To stačí," dodal. Pak se ale ještě trochu rozmluvil.
Na otázku, jaký trest by si představoval, reagoval: „Chtěl bych spravedlivý trest, a tohle není. Jsem přesvědčen, že to byla vražda. Kluci se ho ani nedotkli. Jen ho chtěli zadržet a on začal střílet," vykládal.
I proto se zmocněnec rodiny (stejně jako státní zástupkyně) ihned odvolal. Případ nekončí.