Velkým překvapením skončily nedávné vykopávky na panelovém sídlišti v centru Rychnova nad Kněžnou.

„Centrum města je neustále zastavované a přestavované a historické situace se tam nedochovají. To, co jsme nalezli Na Trávníku, je nebývale zachovalá situace dvorce z období rané renesance, na němž už od té doby nikdo nestavěl. Zachytili jsme ho v tom stavu, v jakém byl, když ho lidé opustili. Nalezli jsme zbytky dvou staveb, dřevěná kůlna přiléhala k domu s hrázděným zdivem na kamenné podezdívce. Zanikly požárem. Našli jsme kachle, střešní krytinu, kování dveří a spousty keramiky,“ říká archeolog Muzea a galerie Orlických hor Miloš Bernart.

Přibližně uprostřed budoucího parkoviště se pak nacházela kamenná stavba, která měla z jedné strany přistavěnou kamenem roubenou studni, mohlo jít i o haltýř. Z druhé strany stávala na půlkruhovém půdorysu velmi honosná kamna, několik kompletně zachovalých kachlů leželo přímo tam, kde při zkáze kamen dopadly. Právě podoba kachlů naznačuje, že šlo o bývalý šlechtický dvorec.

Ilustrační foto.
V přírodních koupalištích číhá nebezpečí. Sinice i bakterie útočí na zdraví

Kachle s motivy šlechtických erbů

„Nejstarší kachle s motivem gryfa, bájného stvoření, odpovídá stylem kolem roku 1400, může být z nějaké movitější domácnosti. Ty další jsou spíš z doby renesanční. Je možné, že majitelé měli v kamnech starý kachel nebo kamen mohlo být v domě víc. Kachle jsou zdobené různými motivy šlechtických erbů, část už máme určenou. Proto předpokládáme, že šlo o šlechtický dvorec,“ vysvětluje archeolog.

Je na nich i motiv související s rodem Trčků z Lípy, kteří Rychnov drželi do roku 1587. Dvorec stál navíc částečně v nivě řeky Kněžné a až doposud se předpokládalo, že zástavba na západní straně středověkého města končila nad nivou řeky nebo ji tvořily pouze domky drobných řemeslníků. Není přitom ani známo, kde stával původní hrad.

Vykopávky Na Trávníku však přinesly ještě starší objevy. V odpadní vrstvě, která v sobě nesla z pozůstatky nádob z různých staletí až po to dvacáté, byla také keramika z dob zakládání města ve 13. století, a to stranou historického jádra.

Ilustrační foto
Obec vydala zákaz zalévání zahrad