Jako v reality show, která účastníky přenesla do časů školních let jejich dědečků. Tak si mohli připadat žáci Základní školy Trivium Plus v Dobřanech. Prožívali ji po celý minulý školní rok, kdy je kompletní přestavba školní budovy odkázala do prostor zděné stavby a dřevěné "boudy" na místním autokrosovém závodišti. Romantika starých časů je však za nimi. S novým školním rokem se konečně mohli přestěhovat do mnohem modernějšího.

"Tak jsme to zvládli. Deset let jsme plánovali přestavbu naší školy a tato vize se stala realitou," hlásí ředitel Základní školy Trivium Plus v Dobřanech Jan Grulich.

A ve středu od 15 hodin si školu bude moci prohlédnout i veřejnost. "Kromě prohlídky školy a bohatého občerstvení se můžete od 16 hodin těšit na skvělou kapelu našeho absolventa Honzy Pátka Lazy Brass a od 19 hodin jsme pro Vás připravili další velmi milé překvapení. Naši školu se rozhodl podpořit i houslový virtuóz Pavel Šporcl, který bez nároku na honorář přijal pozvání ne večerní benefiční koncert v kostele sv. Mikuláše v Dobřanech. Výtěžek koncertu bude použit na dofinancování stavby školy. Koncert bude moderovat Jan Charvát, skvělý odborník, ale hlavně dobrý člověk, který škole celý rok pomáhal hledat sponzory," upozorňuje Jan Grulich.

Ilustrační foto.
Námitka zrušila tendr na autobusovou dopravu

Do prací ve škole a stěhování se zapojili zaměstnanci školy a pomoci přišli i rodiče, děti a další dobrovolníci. Do lavic staronové školy zasedlo od září na 180 žáků, o padesát více než má sama obec obyvatel.

Kromě kompletní rekonstrukce a nového uspořádání dřívějších prostor budova získala jedno patro navíc. V nejvyšším patře vzniklo pět velkých tříd pro první stupeň. Některé jsou odborně zaměřené, jedna je jazyková, další je zaměřená na přírodovědu. Všechny třídy prvního stupně jsou vybavené interaktivními tabulemi. Investice spolu s projektovou dokumentací se vyšplhaly na více než 35 milionů korun. Kromě přislíbené dotace bylo třeba zajistit další finance.

„Ani jsem nečekal, že budeme muset shánět tolik peněz navíc. Nejdříve to vypadalo, že budeme potřebovat 3,5 milionu, pak 6,5 milionu, nakonec jsme museli sehnat navíc 10,5 milionu korun. To už se skoro podařilo, zbývá ještě 400 tisíc korun. Za každou získanou korunou je strašně práce. Ten rok byl naprosto vyčerpávající,“ přiznal před několika dny Jan Grulich.

Peníze se podařilo nashromáždit díky dárcům, pomoci Královéhradeckého kraje, uspořádaným benefičním akcím i nevšedním dražbám. Mezi ně patřila "milionová" dražba piana Republika z továrny Petrof. Pomocnou ruku nabídlo také město Dobřany v západních Čechách, které darovalo 400 tisíc korun a kde ředitel tamní základní umělecké školy uspořádal benefiční koncert.

Dobřanská škola a Jan Grulich.
VIDEO: Z autokrosového závodiště zpátky do školy