„Jaký má smysl možnost zvolit si jen dvouletou mateřskou dovolenou, když mi pak dítě nemá kdo pohlídat? Do mateřské školky mi dítě vezmou až od tří let a jesle byly všechny zrušeny,“ kroutí hlavou Jana Malá z Chrudimi. Miminko čeká v únoru a chtěla by se vrátit do práce co nejdřív. S manželem totiž splácí milionovou hypotéku. A babička jí dítě každý den hlídat nemůže. Sama ještě chodí do práce.

Nouze o jesle je v celých východních Čechách. V Pardubicích zbyly dvoje a jsou plné, v Hradci zůstaly po nedávné redukci dokonce jediné. Další jsou ještě v Trutnově a ve Vrchlabí. Jedny soukromé fungují ve Svitavách. Dětí se přitom rok od roku rodí víc, ve švech už praskají i mnohé mateřské školky. „Máme plno a museli jsme sáhnout k pořadníkům,“ řekla vedoucí městských jeslí v Trutnově Jaroslava Andělová.

Ještě před třemi lety se tu potýkali s nezájmem rodičů. „To se změnilo poté, co zákon umožnil ženám na mateřské dávat děti do jeslí na pět dní v měsíci. Další nápor přišel po zvýšené porodnosti a nejnovější i kvůli nové, vícerychlostní mateřské,“ dodala.

Od Nového roku si matky na mateřské budou muset vybrat. Buď dvouletou dovolenou s příspěvkem 11 400 korun měsíčně, tříletou za 7600 měsíčně, nebo čtyřletou za 7600 do 21 měsíců věku dítěte a pak 3800 korun měsíčně.

Nová rodičovská se týká i již narozených dětí!

• rodič, pečující o dítě, které bude k 1. lednu 2008 starší 3 let, bude pobírat rodičovský příspěvek ve snížené výměře (3800 Kč) až do 4 let věku dítěte

• rodič, pečující o dítě, které bude k 1. lednu 2008 starší 21 měsíců a mladší 3 let věku (a tudíž si rodič nemůže ze zákona zvolit možnost čerpání rodičovského příspěvku), bude pobírat rodičovský příspěvek v základní výměře (7600 Kč) do 3 let věku dítěte a následně rodičovský příspěvek ve snížené výměře (3800 Kč) do 4 let věku dítěte

• rodič, pečující o dítě, které bude k 1. lednu 2008 mladší 22 týdnů, se může rozhodnout o možnosti rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku, nebo pobírat rodičovský příspěvek v základní výměře do 21 měsíců věku dítěte a následně učinit další volbu mezi základní a pomalejší variantou čerpání

• rodič, pečující o dítě, které bude k 1. lednu 2008 starší 22 týdnů a mladší 21 měsíců, se může rozhodnout mezi klasickým a pomalejším čerpáním rodičovského příspěvku

Zdroj: MPSV

Přespolní děti musejí odmítat

Kde jsou ty časy, kdy v Pardubicích bylo 40 jeslí s tisícovkou míst. Dnes tu zbyly dvoje s celkem 33 dětmi. „Přednost dáváme pardubickým dětem. Takže se může stát, že odmítneme například rodiče ze Sezemic,“ řekla Helena Míčková z pardubického magistrátu.

Úředníci ani vychovatelky přitom neočekávají, že by měla v nejbližší dovbě nastat akutní potřeba vzniku nových jeslí. „Naše kapacita je pro Hradec dostatečná a nemyslím si, že by zájem měl v nejbližší době nějak vzrůst,“ míní vedoucí jediných královéhradeckých jeslí Soňa Křížová. Tady mají 65 dětí. Podle magistrátu ale v případě potřeby nebude problém otevřít nové třídy.

Ministerstvo už slíbilo, že by vznik jeslí měl být brzy jednodušší. Zatímco nyní musí o děti do tří let pečovat zdravotní sestry, v budoucnu by stačil jakýkoliv zdravotník s maturitou.

 

OTÁZKA DNE: Líbí se vám vícerychlostní mateřská dovolená?

 

 

Eva Pírová, 32 let, Hradec Králové
Nový systém vícerychlostní mateřské se mi nelíbí. Po dvou letech není dítě kam dát, jesle nejsou!

Dita Dědáková, 30 let, Hradec Králové
Doposud byla mateřská lepší. Maminka není v důchodu a jesle nejsou, po dvou letech mi nemá dítě kdo pohlídat.

Lenka Stará, 33 let Pardubice
Zkrácená mateřská je jen pro ty, co se chtějí rychle vrátit do práce. Já budu s dítětem raději čtyři roky než dva.

Pavla Hrdinová, 20 let Pardubice
Vyhovuje mi současný systém. Raději bych volila to postupné čerpání mateřské dovolené, dva roky na dítě je málo.

Jitka Bednářová, 34 let Dašice
Pro mě je lepší s mými třemi dětmi zůstat doma co nejdéle, můžu se o ně postarat. Nedala bych je do jeslí.