Cílem akce bylo seznámit studenty s praktickým získáváním vlny při stříhání ovcí.  Vedoucí chovu pan Šalomoun také absolvoval zemědělskou školu v Kostelci nad Orlicí a je proto vůči nám velice vstřícný a ochotný. Naši třeťáci tedy měli možnost získat praktické dovednosti týkající se chovu ovcí.  

Žáci během stříhání pomáhali při nahánění a manipulaci se zvířaty, získávali další zkušenosti v tomto specifickém oboru.

Vlastní stříhání ovcí prováděl další z absolventů kostelecké „zemědělky" – pan Neugebauer, jenž je jedním z nejlepších střihačů ovcí v České republice. Získával zkušenosti na soutěžích, dokonce i v Austrálii, v zemi, která se pyšní nejvýznamnějším chovem ovcí a je také vývozcem největšího množství té nejkvalitnější vlny na světě.

Manipulace s jednotlivými zvířaty masného plemene Suffolk, které na farmě chovají, není vůbec jednoduchá.  Zvířata se vyberou, vyčlení ze stáda, uchopí se a posadí – a pak už záleží jen na šikovnosti a fortelu střihače, za jak dlouho je ovce bez vlny. Ostříhání jedné ovce panu Neugebauerovi trvalo v průměru 4 minuty.

Studenti měli možnost si sami tuto fyzicky velmi náročnou práci vyzkoušet. V průběhu praxe se podařilo ostříhat asi 200 kusů. Odpoledne se žáci vraceli do školy plni dojmů a určitě si tento zážitek budou dlouho pamatovat.

Jedná se o velice vhodný doplněk z hlediska praktické výuky. Studenti na pracovišti v Helvíkovicích totiž vykonávají také individuální týdenní praxe, a to v období bahnění ovcí. Zároveň pečují o narozená jehňata.                                            

Ing. Josef Hájek, učitel SŠZE a SOU CHKT v Kostelci nad Orlicí