Předávání vysvědčení bylo na některých místech velkou slávou, ať už se jednalo o ty menší nebo starší žáky.
Pro jedny to byla teprve novinka, pro jiné už každoroční záležitost.

Někteří ale dostali své vysvědčení naposledy.
Pro „deváťáky" to bylo jakési ukončení jedné etapy života. Nastala nostalgie, loučení se spolužáky a učiteli, po prázdninách totiž jejich kroky povedou na úplně jiná místa.

Slavnostní předávání vysvědčení si náležitě užili například žáci devátých tříd Základní školy Masarykova.
Třída 9.A a 9.B se se školou naposledy rozloučila v Pelclově divadle. Třídy nastoupily v rozdílných barvách, v modré a fialové, na jejich slavný den se přišli podívat rodiče, příbuzní i kamarádi. „Vysvědčení dopadlo docela dobře, mám jednu trojku, po prázdninách se chystám na gymnázium. Teď mě ale čeká dovolená, tak to oslavím tam,"prozradila žákyně devátého ročníku Eliška Zimová.

Někteří už na konec roku chystali velkou zábavu, musí se to prý řádně oslavit. „Chystáme „rozlučák", tam to pořádně oslavíme. Na jednu stranu jsem rád, že odcházím, na stranu druhou mně ale budou chybět někteří spolužáci," svěřuje Filip Stach z 9.A. Základní školy Masarykova.
Předat vysvědčení přišli žákům také zástupci města, starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa a místostarostka Jana Drejslová. Nechyběli samozřejmě ani třídní učitelé a ředitelka školy Radka Polívková.

Ta na žáky byla náležitě hrdá. „Pro deváté třídy je ukončení školního roku zcela odlišné než pro jiné třídy. Všem ročníkům bych ale popřála, ať si prázdniny užijí a v září se zase vrátí v pořádku do školních lavic."

Pro některé to už budou lavice na jiných místech. I přes loučení si připravené slavnostní „vyřazení" žáci devátých tříd náležitě užili.

Pro vysvědčení si přišli také prvňáčci, pro ně to byla velká novinka. Sice už něco podobného zažili v pololetí, pořádné letní prázdniny pro ně budou ale něčím zcela neznámým. Většina z nich se jich samozřejmě nemohla dočkat. Jedničky „na papíře" pak u těch nejmenších převažovaly také na Základní škole Gutha–Jarkovského v Kostelci nad Orlicí.

Dostal je i prvňák Filip Javůrek, jenž se na vysvědčení velmi těšil. Paní učitelce přinesl červenou růži, kterou ve čtvrtek sám poctivě vybíral v jedné kostelecké prodejně květin.
Ze samých jedniček nemá radost jen on, ale i jeho rodiče a prarodiče. Paní učitelka Filipa Javůrka pochválila za zlepšení a velkou snahu, kterou věnoval hlavně českému jazyku.

Dva měsíce prázdnin si užijí nejen děti, ale samozřejmě i učitelé. Ti si volno zcela jistě zaslouží. Deset měsíců velké dřiny a hlavně emocionálně náročného povolání obnáší pevné nervy.
Do většiny škol se však vrátí už týden před svými žáky a o prázdninách se budou věnovat i přípravě.