Jak vás napadlo pořádat tento závod?
Vzhledem k tomu, že můj děda vyráběl jasanky a i já je vyrábím, tak na nich také jezdím. Když mi kamarád řekl, že se v Rakousku koná mistrovství světa, vyrazili jsme tam. Pořadatelé se divili, že se u nás mistrovství nekoná. Oslovili jsme kamarády a uspořádali nultý ročník. Pak se to „rozjelo" a začali přijíždět i lidé ze zahraničí.

Říkal jste, že jasanky vyrábíte po vzoru svého dědečka. Jak takové lyže vznikají?
Důležité je použít kvalitní dřevo. Z něj se vyřeže profil lyže a frézuje se. Když má jasanka tvar, „uvaří se" a ohne přes špalek. Na její mazání se používají parafíny.

Jak dlouho výroba trvá?
Většinou vyrábím po několika párech. Na čtyři by mi určitě víkend nestačil.

Za kolik se dají takové lyže pořídit?
Zhruba za čtyři tisíce.

V čem je lyžování na jasankách výjimečné?
Když se s jasankami člověk postaví na kopec, tak je to opravdu velký kopec. Na moderních lyžích je „hoblovat" krátkou sjezdovku nuda. Na jasankách je to zážitek. Nejlepší na nich je volná pata. Je to taková třičtvrtěběžka, ale je stabilnější než klasická běžka.

Existuje nějaké technické pravidlo pro jízdu na těchto lyžích?
Hlavně se nesmíte bát. Jasanky naberou svou rychlost a pak už jedou stejně.