Královéhradecký kraj v noci na dnešek zasáhlo sněžení. Až sedm centimetrů sněhu napadlo v Orlických horách. Ráno byly sněhové přeháňky na celém území kraje. Silnice v regionu jsou s velkou opatrností sjízdné, vyplývá z informací silničářů.

Vozovky prvních tříd jsou většinou mokré, na silnicích nižších tříd leží zbytky rozbředlého sněhu. Na Jičínsku silničáři varují před náledím. Dálnice D11 z Prahy do Hradec Králové byla ráno mokrá a sjízdná bez omezení.

Podle meteorologů by dnes mělo být v hradeckém kraji převážně oblačno až zataženo s občasným sněžením. Teploty by se měly pohybovat od minus jednoho do plus tří stupňů Celsia. Vítr by mohl mít v nárazech rychlost přes 50 kilometrů v hodině.

V Pardubickém kraji se mohou tvořit sněhové jazyky

Silnice v horských a podhorských oblastech Pardubického kraje jsou dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Vozovky pokrývá nová až třícentimetrová vrstva sněhu. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky a námrazy, informoval Martin Cvrkal ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Jazyky se mohou tvořit na Lanškrounsku, Žamberecku, Hlinecku a Poličsku. Chemicky udržované úseky jsou po posypu holé a mokré. Od středních poloh ojediněle na silnicích zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. Přes Suchý vrch na Orlickoústecku jsou kamionům doporučeny sněhové řetězy. Na silnicích druhé a třetí třídy, které jsou udržovány inertním posypem, leží rozbředlý sníh.

V kraji je zataženo, místy prší a sněží, teplota se pohybuje mezi minus dvěma až plus dvěma stupni Celsia.

Na Vysočině jsou sněhové přeháňky, silnice kloužou

Na Vysočině přes noc napadlo do pěti centimetrů sněhu. Všechny silnice jsou podle zimní služby cestářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Zejména ve vyšších polohách Žďárska se vlivem nárazového větru tvoří sněhové jazyky. Na silnicích druhých a třetích tříd leží ujetá vrstva sněhu, jinde jeho rozbředlá vrstva.

Povrch dálnice D1 je mokrý, místy řidiči musí počítat se sníženou viditelností kvůli sněhovým přeháňkám. Teploty se pohybují od bodu mrazu do minus tří stupňů Celsia. Přes den budou podle předpovědi meteorologů oscilovat kolem bodu mrazu. Bude polojasno se sněhovými přeháňkami.