Konal se zde již šestý ročník kulturně sportovní akce pod názvem Seykorky, kterou pořádalo občanské sdružení Ostrov. Hlavním cílem organizátorů bylo předvést lidem netradiční sportovní a volnočasové disciplíny, které si mohou vyzkoušet sami na vlastní kůži.

Seykorův park i přes velké horko navštívili lidé, kteří chtěli strávit čas jinak než ležením u vody. „Návštěvníci si zde zkusí žonglování, střílení z luku, chození po laně. Kostelečtí skauti zde vytvořili také lanovou dráhu. Děti si tu mohou namalovat také něco na tričko nebo vytvořit kaleidoskop. Nechceme, aby se tu lidé jenom koukali. Naším cílem je, aby si mohli příchozí vyzkoušet zajímavé aktivity sami na vlastní kůži," prozradil k průběhu akce hlavní organizátor David Andrš.

V kosteleckém parku si příchozí vyzkoušeli mnoho nového. Interaktivní umění sem přijeli předvést umělecké skupiny z okolí.

„Přivezli jsme ukázat například poiky, což je zábava, která pochází z Nového Zélandu. Kde se žonglovalo od nepaměti, používají se také k různým rehabilitačním cvičením. Dále tu máme také míčky, žonglovací kruhy, létající talíře a další, takže si návštěvníci mají opravdu z čeho vybírat," vysvětluje Linda Barrijová, která do Kostelce přijela s žonglérskou skupinou Ascarya.

Zajímavé aktivity si užívali v kosteleckém Seykorově parku dospělí i ti nejmenší. Velký zájem vzbuzovala disciplína slacline, při které se chodí po nataženém laně. Není to ale jen zábava, jedná se totiž i o cvičení. Při udržování rovnováhy se totiž na laně také pěkně protáhnou svaly na zádech.

„Chodím sem s rodinou pravidelně, je to tu velice pohodové, to se mi na této akci právě líbí. Sama jsem si vyzkoušela některé disciplíny a jsem nadšená. Velice zábavně je to také pro děti, je to něco úplně jiného než skákaní na trampolíně nebo koupání v bazénu. Líbí se mi, že aktivity, které si tu mohou lidé zkusit, jsou velmi různorodé," svěřila své dojmy návštěvnice Hana Martínková z Kostelce nad Orlicí.