Vše je v podstatě připraveno. Ve výstavním areálu, což znamená v sokolovně přízemí a prvním patře, v zahrádkářském domě, ve čtyřech velkých hangárech a celé sokolské zahradě. Všichni návštěvníci uvidí to nejlepší, co se vypěstovalo. Otevřeno bude každý den od 8 do 17 hodin.

Venkovní expozice: mechanizace, technika

Pořadatelé nenechávají nic náhodě a pilně připravují aranžmá pro všechny výstavní plochy, včetně venkovních, kde bude umístěna i mechanizace a zahrádkářská technika, včetně pomůcek a zařízení. Bude rozšířen i venkovní prodej všeho, co milovníci zahrádek ke své zálibě potřebují. Chybět nebude ani prodej ovocných stromků, keřů, růží, zahradního nábytku a dalších zahrádkářských potřeb.

Přes všechny těžkosti, které přinesla příroda a počasí, organizátoři zajistili kvalitní výstavu nejen ovoce a zeleniny, ale i květin a dalších zahrádkářských výpěstků. Kromě překrásných jiřin a jiřinek od specializované organizace DAGLA budou vystaveny i chryzantémy z Hlinska a okolí, dále gladioly a lilie. Chybět nebude ani samostatná kolekce afrických fialek dodané pěstiteli ze specializované organizace Saint Paula.

Velké kolekce 
květin z Holandska

Návštěvníci již tradičně uvidí i velké kolekce květin z dovozu z Holandska. Dále budou naaranžovány begonie z Pardubic a květiny okrasné listem. Přijedou vystavovatelé z celé republiky. Rovněž ovocnáři a zelináři si přijdou na své. Novinky uvidí ze čtyřech šlechtitelských ovocnářských ústavů. Zajímavá bude i ucelená kolekce ze starých odrůd jádrovin, které pěstovali naši předkové.

Velká kolekce melounů vypěstovaná ve východních Čechách a řada odrůd česneku z Holic a brambor z Havlíčkobrodska budou jistě zajímavé. Také porovnání jablek od velkopěstitelů a drobných zahrádkářů bude poučné. Návštěvníci Častolovic nahlédnou i do činnosti chovatelů a houbařů. Samostatnou krásné kolekce připraví i kaktusáři a včelaři.

Odborná poradna, besedy a přednášky

Pro návštěvníky bude sloužit i odborná poradna, dále besedy a přednášky, včetně ukázky různých chorob a nemocí na ovoci. Beseda s ukázkou o aranžování květin, přednáška o šetrné chemické ochraně a seznámení s pěstováním sloupových jabloní jistě přiláká mnoho zájemců. Letošní výstava se liší od všech ostatních tím, že se na ní podílí osm okresů východních Čech. Dvanáct samostatných ukázek základních organizací Českého zahrádkářského svazu již tradičně podají návody, jak užitečně a přitom zdravě trávit volný čas.

Organizátoři by chtěli upozornit na soutěž o nejlepší misku ovoce, která proběhne v průběhu výstavy. Na předem přidělenou misku může každý naaranžovat ovoce a zeleninu v kombinaci s květinami. V loňském roce se této populární akce z-účastnilo dvacet tři krásných misek a do osudí bylo vhozeno přes 3 500 hlasovacích žetonů. Nejlepší tři vystavovatelé byli odměněni hodnotnými cenami. Do soutěže se může přihlásit každý, uzávěrka je ve 12 hodin ve čtvrtek 2. října 2014. Na-aranžované misky se budou předávat pořadatelům přímo na výstavišti. Bližší informace na telefonu 721 311 719.

Přehlídka krásy, radosti a užitku

Co říci závěrem. Chystá se přehlídka krásy – radosti – užitku, tak jak zní logo v hlavním sále výstavy. Organizátoři připravili výstavu tak, aby se stala svátkem všech zahrádkářů. Zda se to povedlo, to budou muset zhodnotit návštěvníci přímo na výstavě, která každý den otevře od 8 do 17 hodin. Parkování v sousedství výstavy je zdarma. Bližší na informace na www.zahradkari.com nebo na telefonu 721 311 719.

Josef Helmich