Ona se však lekla a rychle utekla. Tak popisuje nepříjemný zážitek šestiletá školačka z Opočna.

K případu, který nyní již prošetřuje policie, mělo dojít v úterý krátce po tři čtvrtě na dvanáct. Podle výpovědi šla učitelka s dětmi ze školy do jídelny. Dívenku si měla vyzvednout matka, a tak se od skupinky odpojila. V ten okamžik k ní měli přistoupit dva muži.

„Jeden měl být tmavé pleti s dlouhými vlasy, druhý byl o hlavu menší a asijského původu," upřesnila krajská policejní mluvčí Ivana Ježková. Policisté okamžitě rozjeli pátrání po mužích, zatím však nemají další informace.

Proto by také uvítali jakoukoliv stopu, která by mohla vést k dopadení mužů.

Do věci se také ihned vložilo město. 

„V městském rozhlase opakujeme již od úterního odpoledne hlášení, aby si rodiče dali na své děti pozor a poučili je, jak se v takové situaci zachovat," řekl starosta Opočna Štěpán Jelínek.

Kromě města se do celé situace vložila také škola. Dívenka totiž po incidentu utekla zpátky ke svým spolužákům, kteří směřovali s učitelkou do školní jídelny. Ihned se jí také svěřila, co se stalo.

Obě tak zamířily nejprve za matkou dívky, která již na smluveném místě čekala, a hned poté také za ředitelkou.

„Okamžitě jsme informovali policii, vedení města a vytiskli jsme informační lístky, které byly rozdány všem dětem, aby je předaly rodičům. V nich upozorňujeme na situaci, k níž došlo, a žádáme rodiče, aby své děti poučili, jak se zachovat, a zároveň je vyzýváme, aby na ně dávali větší pozor," objasnila ředitelka opočenské základní školy Jana Hrnčířová.

Během včerejšího dne se všichni žáci od svých učitelů taktéž dozvěděli, jak se zachovat v takové situaci, a že by měli okamžitě kontaktovat rodiče, svého učitele nebo přímo policii.

„Informaci jsme poslali také ředitelům škol v okolí. Hlášení v rozhlase proběhlo nejen v Opočně, a to opakovaně, ale i v Českém Meziříčí a Dobrušce," doplnila ředitelka. Zvýšený dohled na náměstí a v okolí školy zavedla nyní i policie.

„Zatím se snažíme shromáždit co nejvíce informací. Dívka pachatele popsala velmi stručně. Navíc byla vyzvána, aby nasedla do auta, avšak sama doplnila, že v blízkosti žádné auto neviděla. Policie tak přivítá jakékoliv informace, které by vedly k dopadení mužů," upřesnila krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Informace je možné podat na lince 158.

Hlášení městského rozhlasu

Ohrožení bezpečnosti dětí

Vážení rodiče,

dnes byl v Opočně zaznamenán případ, kdy neznámý muž kolem 11.hodiny oslovil žákyni 1. třídy a přikazoval jí nastoupit do auta. ZŠ Opočno celou záležitost předala policii. Děti budou ve škole poučeny, jak se v takových případech chovat.

Žádáme rodiče, aby také oni poučili své děti, jak se v takových případech chovat. Pokud byste se setkali s podobným případem, prosíme, nahlaste tuto informaci ihned policii ČR.