Ti, kdo mají práci v kvasinské automobilce, mnohdy raději hledají ubytování dále od Rychnova, ceny se pak totiž výrazně liší.

„Za poslední půlrok se ceny nemovitostí na Rychnovsku zvedly až o deset procent. Lidé mají zájem i o bydlení v okolních obcích, kvůli ceně mnohdy raději volí koupi ve vzdálené lokalitě. Koupí si například byt až v Ústí nad Orlicí, kde jim sice přibude dojíždění, ale cena bude podstatně nižší," vysvětluje aktuální situaci Jakub Trejtnar, majitel realitní pobočky v Rychnově nad Kněžnou.

Ceny nemovitostí na RychnovskuCena bytu či rodinného domu v okrese se velmi liší.
Záleží pochopitelně na velikosti, typu a hlavně pak lokalitě, v které se byt či dům nachází.
Ceny nemovitostí na Rychnovsku se za poslední rok zvedly až o deset procent.
Zdražilo se nejen v Rychnově, ale i v Kostelci nebo Vamberku.
Zatímco dříve stál byt 3+1 ve Vamberku zhruba 700 tisíc, teď tato částka ve Vamberku nestačí ani na byt 1+1 .
Byt 1+1 se na Rychnovsku pohybuje okolo jednoho milionu korun.

Dle jeho slov je v současné době zájem o nemovitosti na Rychnovsku opravdu obrovský. Ceny se liší podle lokality a také velikosti objektu.

„Nabídky, které tu máme, ihned zmizí. Díky velké poptávce stoupají samozřejmě i ceny, a to nejen v Rychnově, ale i v okolí. Nemovitosti jsou také dražší například ve Vamberku, Kostelci nad Orlicí i Dobrušce," prozrazuje ředitel jiné realitní kanceláře v Rychnově Tomáš Milský.

Byt 1+1 je možné zakoupit v původním stavu za jeden milion korun, předělaný se pak pohybuje kolem 1,2 milionů korun. Byty o rozloze 65 metrů čtverečních mohou vyjít kupujícího na částku 1,4 milionu. O ceně ale rozhoduje vybavení, typ bytu a hlavně pak lokalita, v které se nachází.

Ti, kdo chtějí bydlet na Rychnovsku, mají zájem ve velké míře o byty. „Klienti preferují spíše byty, a to hlavně díky tomu, že je mohou využít na pronájem. Je to pro ně výhodná investice," uvedl dále Jakub Trejtnar.

Moderní je nyní
 bydlení na vesnici

Někteří ale mají zájem spíše o koupi rodinného domu, velmi vyhledávané jsou lokality na vesnicích, které najedeme pouhých pár kilometrů od města.

„Koupil jsem si rodinný domek asi sedm kilometrů od Rychnova nad Kněžnou. Nechtěl jsem bydlet ve městě a zároveň pro mě bylo důležité, abych měl co nejkratší dojezd do práce. Vzhledem k situaci na trhu se mi ještě podařilo zakoupit nemovitost za poměrně slušnou cenu," říká Martin Trojan z Rychnovska. Ubytování pro zaměstnance automobilky se snaží vytvořit také okolní města. V letošním roce by měla ve Vamberku začít výstavba sítí pro stavební pozemky Na Bačince, kterou by město mělo získat perspektivní lokalitu pro individuální bydlení.

V Kvasinách by měly do budoucna vzniknout dva bytové domy a obec také připravuje pozemky vhodné k výstavbě. Rychnov nabízí možnost volných bytů ve škole v přírodě.