Právě dnes se pětašedesát absolventů s Dobruškou loučí. Absolvovat kurz založený Alenou Obstovou, která jej vedla dlouhých 17 let, přijíždějí na východ Čech studenti ze všech kontinentů stejně tomu bylo i letos.

Jsou mezi nimi zejména krajané – v Česku se buď narodili, nebo odtud pocházejí jejich rodiče či příbuzní. Přijíždějí do Dobrušky s cílem zdokonalit se v českém jazyku, poznat život lidí v České republice nebo se setkat se svými příbuznými. Někteří je viděli poprvé právě až při pobytu na kurzu. Přijíždějí také lidé bez českých kořenů, protože je naše republika něčím zaujala nebo se jim pouze líbí český jazyk.

Studium nezahrnuje jen hodiny českého jazyka. „Absolvují přednášky z historie, politiky, dramatickou výchovu. Učí se české písničky. Ve výtvarné výchově malují obrázky s typickými věcmi pro jejich rodnou zemi či město a představují se tak ostatním," přibližuje vedoucí kurzu krajanů Vladimíra Koreňová studijní náplň. Volný čas studentů kurzu tradičně vyplňují výlety a exkurze po východě republiky, při nichž poznávají českou historii a současnost.